Тя е в положението на десетки други жертви на авторитарни

...
Тя е в положението на десетки други жертви на авторитарни
Коментари Харесай

Защо полицаи и мутри преследват 22-годишно момиче

Тя е в ситуацията на десетки други жертви на властнически режими - жертва е, само че е показана като нарушител. Халимат Тарамова е на 22 години, живее в Чечня и е гей. Комбинацията може да е смъртоносна, тъй като хората ЛГБТ в този регион са подлагани на физическо принуждение и гонене, а някои са и убивани, написа " Свободна Европа ".

В четвъртък стана ясно, че тя е към момента жива след няколко дни на гонене, в което вземат участие държавни управляващи, служители на реда и елементарни мутри. На 4 юни Халимат взема решение да избяга от у дома, където я бият, санкционират и заключват. Заедно с приятелката си тя съумява да стигне до региона на Дагестан, където има дом за жертви на домашно принуждение.

" Дом " е мощно казано, в действителност това е четиристаен панелен апартамент в Махачкала, в който се крият дами. Най-често това са дами с дребни деца, които са били пребивани. Няколко доброволки, които също са били преследвани от мъжете си преди време, се грижат за тях, до момента в който някаква щастлива развръзка не им разреши да заминат за по-далечно и несъмнено място. Два дни откакто намира този краткотраен заслон, Халимат записва видео послание към полицията на Руската федерация. Тя споделя, че непринудено е напуснала дома си, тъй като животът ѝ е под опасност. Моли ги да не издават местонахождението ѝ, в случай че инцидентно го открият.

Работата е там, че Халимат не е просто едно от хилядите чеченски девойки, а щерка на Аюб Тарамов - някогашен шеф на администрацията на Чеченската република, а след това - първи заместител на министъра по жилищните въпроси. На 10 юни кварталният служител на реда, дружно с група униформени, група цивилни мъже и група мъже в маскировъчни облекла нахълтва в жилището, който служи за заслон, извежда оттова всичките 6 дами и ги откарва в сектора. Халимат и приятелката ѝ изчезват. Случаят провокира суматоха измежду правозащитните организации, тъй като разкри мястото за протекция, изложи всичките дами на риск да се върнат при насилниците, само че също и поради Халимат.

Женската организация, която поддържа жилището, разгласява видео от нахлуването на мъжете, на което се вижда, че измежду тях е и персонално бащата на Халимат. Самата 22-годишна жена се появи в различен видеозапис в четвъртък. В него тя сподели, че е вкъщи, че се усеща добре и че никой не нарушава правата ѝ. През това време приятелката ѝ е била качена на самолета за Санкт-Петербург. По думите ѝ Халимат от самото начало е повтаряла, че всеки миг управляващите на Чечня могат да я открият и че това значи тежки изтезания или гибел. В последните четири години Чечня е синоним на разправата с общността ЛГБТ, проведена на държавно ниво. На изтезания са подложени стотици, в случай че не и хиляди хора с друга полова ориентировка. През 2017 се оповестява за трима убити, точният им брой към днешна дата не е прочут. Има хора в неопределеност.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР