Тя е родена на 4 ноември 1946 г. в тексаското

...
Тя е родена на 4 ноември 1946 г. в тексаското
Коментари Харесай

Лора Буш – Гибралтарската скала на президента

Тя е родена на 4 ноември 1946 година в тексаското градче Ел Пасо. Лора била единственото дете на инженера Харолд Уелш, преуспяващ строителен бизнесмен, член на масонската ложа, и на неговата брачна половинка Джени, която работела като секретарка във компанията на мъжа си.

Детството и юношеството си момиченцето прекарало в Мидлънд, който Лора и до момента си спомня с носталгия: Там се грижеха за нас и ни направляваха, само че все пак се чувствахме безусловно свободни. В Западен Тексас има нещо изключително - голямо небе, превъзходни залези и ярки звезди през нощта - всичко това ни разкрепостяваше. Скитахме надлъж и простор из града, обикаляхме го на колела. Играехме на двора до късно вечерта, до момента в който мама не ме повикаше вкъщи.

От напълно мъничка у Лора Уелш се появява интерес към педагогиката. Тя с часове можела да си играе на учителка с куклите си. Била способна ученичка и се оказала същински уредник. Момчетата от учебния футболен тим тичали след радостното синеоко момиченце.

Безгрижната младост свършила, когато Лора навършила 17

Девойката се оказала участничка в трагично произшествие, което вечно оставило рана в душата й. През есента на 1963 година Лора и приятелката й бързали да отидат на танци. Шофирала тя, девойките се заприказвали и не забелязали знака “Стоп”. Автомобилът им с цялостна скорост се врязал в джип, който карал съученикът на Лора, 17-годишният Майк Дъглас. Колата на момчето била боен модел, без порти. От мощния удар Майк катапултирал.

При рухването на земята той си счупил гръбначния дирек. Смъртта настъпила незабавно. Момичетата били откарани в болничното заведение в шоково положение, с рани и счупвания. Полицията решила, че случаят е трагичен случай и го завършила.

Няколко седмици Лора не излизала измежду хора, преживявайки това ужасно произшествие, а по-късно изпаднала в продължителна меланхолия, която отшумяла с времето.

След завършването на учебното заведение постъпила в Южно-методисткия университет, където получила диплом за учителка. По-късно приключила и магистратура по библиотекарство в Тексаския университет в Остин. Четенето било нейната втора обич след педагогиката.

И до момента обичаното й произведение е “Братя Карамазови” на Достоевски

От него се подразбира комплицираната й психика, присъщата й буйна, само че затворена натура, типични за хората, родени под знака на Скорпиона.

След довеждане докрай на образованието си тя отпътува за Хюстън, където работи като начална учителка и библиотекарка. Приятелите й стартират да уреждат срещи на срамежливата Лора. Така тя се среща с Джордж Буш-младши, прочут с богатата и доста авторитетна, само че тиха (за разлика от Кенеди) династия. В началото Лора взема решение, че той не е по усета й. Въпреки това намерили доста общи неща - като деца живели в един и същи град, Мидлънд, в еднакъв квартал и даже учили в едно и също учебно заведение, само че посещавали разнообразни църкви. Буш в презвитарианската, а семейство Уелш - в методистката.

Джордж водел плевел всемирски живот на плейбой

По фамилна традиция той приключил влиятелния Йейл и елитния Харвард. Прославил се не толкоз с триумф в учението, колкото с организирането на шумни купони. След това станал асистент на разнообразни политици, пътувал доста, пилотирал аероплан, взел участие в автомобилни надпревари, пиел прекомерно доста и даже употребявал кокаин.

В това време Лора живеела умерено. Аз не съм войник - споделя тя, въпрос на характер. Хората се раждат такива, каквито са.

В края на краищата неуморимите й другари, съпрузите Джейн и Джо О’Нил, постигнали своето - свързали двамата вечно.

Семейство Буш нямало меден месец

Още на другия ден след бракосъчетанието Джордж-младши се присъединил в изборната акция за Конгреса, която тогава не съумял да завоюва.

Съпрузите мечтаели за огромно семейство, само че дълго време нямали деца. Когато обезверени пристъпили към процедура за осиновяване, внезапно се оказало, че Лора е бременна. Раждането било мъчно и прибързано. Но на 25 ноември 1981 година се родили две близначки - Барбара и Джени.

Пет години след появяването на бял свят на девойките на Лора й се наложило да взема решение коренно казуса с неприятните привички на мъжа си. И след сватбата им той продължавал да пие. Без особени кавги, по някакъв прочут единствено на нея “скорпионски” метод, тя съумяла да го накара обществено да се разкае и да обещае, че няма да пие и пуши. За всеобщо учудване Джордж удържал на думата си и се трансформирал от безгрижник и алкохолик в фамилен мъж.

Нашите девойки имат право на персонален живот

Още преди да се реалокират в Белия дом, Джордж и Лора помолили медиите да стоят по-далеч от дъщерите им. Те не са публични дейци - декларирали съпрузите. - Трябва да имат право на персонален живот. Грижливите родители съвсем убедили нахалните кореспонденти, само че самите близначки, които в този миг навлезли в проблематичния пубертет, не разрешили да бъдат забравени.

Сестрите не си наподобяват доста. Барбара е копие на майка си, а Джени наподобява на бащиния си жанр. Характерите им също са разнообразни. Умната и разсъдлива Барбара е доста по-спокойна от импулсивната си сестра. Джени е цялостната й диаметралност. Според баба им Барбара Буш тя съвсем наподобява на татко си.

Тя твърдяла: Ако Джордж е океански щорм, то Лора е неговата цялостна диаметралност - цялостен щил. Щом той стартира да кипи в разногласието, тя незабавно го успокоява. Такава снаха е същински подарък, по тази причина популярният политически клан Буш приема Лора с разтворени прегръдки. Джордж Буш-старши я назовава гибралтарска канара - надеждна, вярна, спокойна. Лора се отличава още с неизменност и пристойност. Никога не си изгубва мозъка и е катализатор в фамилията.

Научих доста от свекърва си На Лора й провървяло. В семейство Буш тя постоянно е имала образец за жена на политик и президент. Барбара Буш се оказала същинска стоманена лейди с непоклатима воля, непоколебими решения и безмилостен език. Тя била не по-малко авторитетна първа дама от Нанси Рейгън или Хилари Клинтън.

А за брачна половинка си Лора споделя: Джордж има голяма сила, обича развлеченията и има прелестно възприятие за комизъм.

Според американските обичаи дамите на президентите дават отговор за някаква социална стратегия в народен мащаб. Лора траяла делото на Барбара Буш в битката срещу неграмотността.

Рокли в компютър

Гардеробът в никакъв случай не е заемал първостепенно място за нея, както да вземем за пример за Нанси Рейгън. Като жена на губернатор тя се облича при дизайнера Майкъл Фейърклот, който шиел за всички знатни тексасци. Негова е алената рокля, с която Лора се яви на представянето й в Белия дом.

Във Вашингтон сбирката й се попълня с уникати от Лори Арнолд Сааси, чиито тоалети предпочитала преди време и Барбара Буш. Но по този начин или другояче дрешникът на първата дама е голям. Вярна на пристрастието си към реда, Лора вкарва в компютър фотографии на всички свои облекла, слага обувките си в специфични кутии, идентични по цвят със наличието им. Можела да се облече за всевъзможен случай - публична аудиенция или банкет, за броени минути. А правилото в макияжа на Лора бил - “колкото по-малко, толкоз по-добре”.

През 2001 година специалистите на списание “Пийпъл” предлагат първата дама на Америка измежду 50-те най-красиви и най-добре облечени хора от целия свят. Това много смутило тогавашната господарка на Белия дом, оказала се в компанията на шоузвездите. Класацията не повлияла на персоналния й усет - обичаните й облекла, както и преди, за нея остават черните джинси и пуловерът (също както за мъжа й са пурпурната риза, сините джинси и кафявите ботуши с вензел “ДУБ” - Джордж Уокър Буш). Любимото й време в денонощието е сумракът, а обичаният спорт на Лора - бейзболът и риболовът.

Американците се гордеели със своята първа лейди - скромна и блага жена със мощен темперамент.

Виктория ИВАНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР