Тя е озаглавена В правителството на Жан Виденов и е

...
Тя е озаглавена В правителството на Жан Виденов и е
Коментари Харесай

Излезе нова книга на българския историк и политик академик Илчо Димитров

Тя е озаглавена " В държавното управление на Жан Виденов " и е написана по негови дневници, които води ежедневно, до момента в който е министър на образованието в кабинета на Виденов.

Според проф. Искра Баева едно от достолепията на книгата е, че е основана не на мемоари, а на достоверни бележки, които не са пречупени от времето.

Тя дефинира всяка страница като справедлива, макар че доста хора биха спорили. Смята, че книгата е сложна за четене, само че е сигурна, че тези, които не са живели по това време, няма да могат да се откъснат от нея. По думите на проф. Иван Илчев, наследник на Димитров, книгата демонстрира по какъв начин от време на време големи старания остават без резултат, какъв брой недостойна игра е политиката и че в доста случаи това, което се случва, не зависи от нас, а от комплицираната композиция на външни фактори.

Според него дневниците на Илчо Димитров обрисуват ясно капсулирането на министър-председателя в един доста стеснен другарски кръг, който не постоянно дава верни препоръки, с цел да вземе той верните решения. Става ясно също, че е извънредно мъчно да се бориш за смяна в историческа обстановка, която не подготвя към това. Илчев показва още, че дали ще бъде добре възприета книгата зависи от политическите възгледи на всеки четец.
Проф. Иван Илчев - историк: Цялостната визия за активността на държавното управление на Жан Виденов. Ние нормално споделяме, че подбудите в историята нормално не важат. Важат резултатите. Историята на държавното управление приключи с икономическа рецесия, политическа рецесия в страната. Така че резултатите не бяха доста положителни. На времето един френски мъдрец беше споделил, че историята служи за това, с цел да споделя на човечеството, че не се учи от историята. И мисля, че това е един от тези случаи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР