Тя е непартийната синдикалистка, подкрепена от БСП за кмет на

...
Тя е непартийната синдикалистка, подкрепена от БСП за кмет на
Коментари Харесай

Да стане червена. Какво предлага за София Ваня Григорова от БСП за България

Тя е непартийната синдикалистка, подкрепена от Българска социалистическа партия за кмет на столицата. Твърди, че София е превърната в пазар, а би трябвало да бъде за всички. Проблемът ѝ е дясното ръководство - в него няма разлика сред Терзиев и Хекимян. Какво предлага лявата опция на Ваня Григорова?

„ Заповядайте, другарко. Тук не сме на „ госпожо “, нали? “

С тези думи симпатизант на Българската социалистическа партия (БСП) приканва стара дама в постройката на Районния съвет на партията в „ Оборище “. Поводът е предизборна среща с кандидатката за кмет на София Ваня Григорова , подкрепена от Българска социалистическа партия, „ Левицата “ и други леви партии.

Час по-рано тя е почнала разходката си в региона от Докторската градина и парка „ Заимов “ . По време на събитието Григорова поздравява хората, с които се разминава, а помощници от предизборния ѝ екип им раздават флаери със слогана на акцията: „ София за всички “.

Последната спирка на кандидатката е щабът на районната организация на Българска социалистическа партия. Портрет на Васил Левски и стенна живопис в стила на социалистическия натурализъм изпълват стените на дребната зала, в която Григорова влиза, с цел да се срещне със симпатизантите си.

Те я посрещат с огромен букет от червени рози и овации. В публиката има най-вече възрастни хора, евентуално членове на социалистическата партия от десетилетия, които се надпреварват да дават препоръки и да задават въпроси на кандидатката. Има обаче и млади лица.
 Ваня Григорова и претендентът за кмет на регион „ Оборище “ Михаил Ставрев по време на предизборната им среща с жители в Докторската градина.
Пред тях Григорова стартира предизборната си тирада. „ Ние би трябвало да променим философията на ръководство на града “, споделя тя. „ Когато се отдават действия на частни компании, това значи, че общината и страната се отхвърлят от ръководство. “

Тази теза е съществена за концепциите и обещанията, които Григорова има за столицата. „ От 33 години София не е била лява “, споделя тя и прибавя, че дясното ръководство не е даденост. И че столицата „ както е синя, по този начин може да стане и алена. “
Какво предлага Григорова за София
Ако Ваня Григорова стане кмет на София, тя ще упорства комуналните услуги - водоснабдяване, разчистване, поддръжка на уличното осветяване - да се ръководят от общински сдружения.

В момента за тези услуги дават отговор частни компании, спечелили социална поръчка или концесия, както и публично-частни партньорства сред общината и избрана компания.

Така да вземем за пример работи „ Софийска вода “ - акционерно сдружение с главно присъединяване на интернационалната компания „ Веолия “, в което Столичната община има малко над 20% дял. Според Ваня Григорова този механизъм е знак за „ отхвърли на общината да ръководи “.

В същия дух кандидатката на левицата упорства да се спре и приватизацията на общинска благосъстоятелност. Тя предлага да се изкупят терени, които преди са били общински, само че посредством продажба или различен механизъм са минали в частни ръце.

Целта е да се предотврати тяхното застрояване и да се запазят незастроени „ зелени коридори “. На рецензиите, че общината няма средства, с цел да изкупува такива площи, Григорова дава отговор, че бюджетът е задоволителен, в случай че се разпределя вярно.

Като стана дума за бюджет - Григорова упорства най-малко 20% от средствата в него да се разпределят на районните кметове, които в разговор с жителите да дефинират защо да се употребяват тези пари.

Подобен вид „ децентрализация “ участва в програмата и на един от съперниците на Григорова - Васил Терзиев от " Обединени за София " - „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и „ Спаси София “.

В бюджета Григорова предлага също „ фрапантно “ нарастване на каузи за опазване на здравето, обучение, спорт и обществени действия, само че не прецизира какъв брой тъкмо средства би трябвало да се разпределят в тези браншове.

Кандидатката дава обещание главните вложения при нейното ръководство да отиват за развиване на периферните квартали на София, създаване на нови детски градини, както и за „ обществена и културна инфраструктура “. Има поръчка за насърчаване и на политиката за общински жилища.

Григорова не обръща изключително внимание на дигитализацията и електронното ръководство, за които се приказва в стратегиите на съперниците ѝ от ГЕРБ (с претендент за кмет Антон Хекимян ) и ПП-ДБ. „ Дори битакът и публичните тоалетни са разпродадени, а ние приказваме за модернизации и дигитализации “, споделя тя в телевизионно изявление.

Все отново Григорова се застъпва за по-голяма бистрота и упорства да може елементарно да се откри информация онлайн за гласуванията на един общински консултант обратно във времето.

Други оферти на Григорова за София са прекъсване на разширението на сините и зелените зони за паркиране, доставяне на общинските поликлиники с инсталация за ядрено-магнитен резонанс и - както към този момент споменахме, създаване на публични тоалетни.
Кой е отговорен за проблемите
Според Ваня Григорова отговорността за проблемите в София не е просто на ГЕРБ, а на дясното ръководство изобщо.

Столицата се ръководи от ГЕРБ от 18 години. През 2005 година кмет на града стана партийният водач Бойко Борисов , а от 2009 година на този пост е Йорданка Фандъкова . Преди появяването на ГЕРБ кметовете на София са от Съюза на демократичните сили (СДС) - дясната съпротива на Българска социалистическа партия след края на комунистическия режим в България.

Григорова упреква десницата за „ безотговорното “ ръководство на столицата и задълбочаването на икономическите неравенства, както и за установяването на „ тирания на пазара “, която съгласно нея трансформира публичните богатства в артикули.

В политическото си говорене в акцията преди изборите Григорова се стреми да покаже приликите сред Терзиев и Хекимян като десни претенденти и разликата им с нея като ляв кандидат.

Тя приказва за двамата си съперници като за „ автократи “ и жигосва политическото им „ двуличие “ като представители на обединения, които.
Как Григорова стана претендент за кмет
Кадидатурата на Ваня Григорова за кмет на София беше задвижена от БСП-София - столичната организация на социалистите. През лятото Григорова получи поддръжката на всички 24 районни организации на партията.

Въпреки това номинацията ѝ не беше сигурна. Григорова не е партийна членка, а зад издигането ѝ за кмет застават съществени съперници на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . Такива са доста от членовете на БСП-София, както и представителите на коалиция „ Левицата “, построена от някогашни членове на социалистическата партия.

Все отново различията сред управлението на Българска социалистическа партия и подкрепящите Григорова за кмет на София не попречиха тя да бъде при започване на септември. След това се образува и локалната коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ сред Българска социалистическа партия, „ Левицата “, дребни леви партии и националистическата групировка „ Атака “ .

В медийните си изяви Григорова държи да бъде представяна като претендент на „ обединената левица “, а не на Българска социалистическа партия.

Преди да се впусне в кметската конкуренция, Ваня Григорова беше икономическа съветничка в синдиката Конфедерация на труда „ Подкрепа “. Известна е с левите си и проруски позиции - образец за това е настояването ѝ да се възобновят договарянията и доставките на за България. Григорова се стреми да бъде разпозната като представител на работещите хора.

За разлика от главните си съперници Васил Терзиев и Антон Хекимян, Григорова има и предходен опит в политиката. През 2019 година тя взе участие в като самостоятелен претендент и завоюва 9 320 гласа .
Другарите и господата
Срещата на Григорова със социалистите от „ Оборище “ приключва с апел за „ оптималната готовност “.

„ Говорете всеки ден с 10 нови индивида - съседи и познати “, споделя кандидатката и прибавя: „ Сега е времето. Имаме цел и тя е историческа. Не би трябвало да изпускаме момента. “

След това Григорова бърза да тръгне за други предизборни събития, само че отделя време да се снима с част от присъстващите. А те я изпращат с прогноза „ Другари, госпожи и господа, това е бъдещият кмет на София. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР