Тя е не просто икона в киното и модата, а

...
Тя е не просто икона в киното и модата, а
Коментари Харесай

Бриджит Бардо, която винаги търси страстта

Тя е не просто икона в киното и модата, а икона нацяло едно десетилетие. Танцува, пее, бунтува се, прави скандални мнения и сменя мъжете един след различен. Винаги обаче търси пристрастеността и се бори за животните. В четвъртък Бриджит Бардо навърши 79 години.

Бардо е родена през 1934 година в 15-ти арондисман (окръг) на Париж . Баща ѝ Луи е инженер, а фамилията му има няколко предприятия във френската столица. Майка ѝ Анн-Мари пък е щерка на състоятелен шеф на застрахователна къща.

Луи е и закостенял католик и точно в такава среда отглежда щерка си. Тя би трябвало да съблюдава строга дисциплинираност, да се облича обичайно, да има положителни маниери. Тя и сестра ѝ Мижану са бити от бащата, който държи децата да се обръщат към родителите си с публична форма. Майка ѝ пък прецизно следи с кого тъкмо си поддържа връзка дребното момиче.

Всичко това води до малко другарства, а по-късно Бардо споделя, че е изпитвала злоба към детството си макар лукса, в който е живеела.

Когато е на шест, нацистите окупират Париж и на нея ѝ се постанова да прекарва още повече време в дома си. Когато е на 7, постъпва в частно учебно заведение, а дружно с това стартира и уроци по танци.

След края на войната през 1949 година, към този момент на 15, Бриджит постъпва в Парижката консерватория , само че в това време продължава и с образованието си в частно католическо учебно заведение. В консерваторията обаче попада на известния хореограф Борис Князев и три години танцува балет под неговите директиви.

През 49-та тя за пръв път се изявява и като модел. Наема я редакторът на списанията Elle и Le Jardin des Modes . Година по-късно тя се появява на корицата на Elle и незабавно получава предложение да взе участие във филм на известния режисьор Марк Алегре .

Родителите ѝ са срещу това Бриджит да се занимава с кино, само че в последна сметка тя ся явява на кастинга. Там се среща и с различен режисьор и сценарист Рожер Вадим . Тя по този начин и не получава ролята, само че сред нея и Вадим избухва обич.

Това е първата от цели 17 сантиментални връзки, за които Бардо твърди, че е имала, и първият от четири брака, които подписва.
Винаги съм търсила пристрастеност. Затова и постоянно съм изневерявала.
„ Винаги съм търсила пристрастеност. Затова и постоянно съм изневерявала. А когато пристрастеността се изчерпваше, си събирах багажа “, споделя тя.

Родителите ѝ обаче още веднъж са срещу връзката и се пробват да изпратят младата Брижит в Англия. Тя обаче заплашва, че ще се нарани, и в последна сметка се стига до единодушие – връзката може да продължи, само че единствено в случай че когато е на 18, тя се омъжи за Вадим.

През 52-ра тя още веднъж изгрява на корицата на Ел, а този път това ѝ носи покана да взе участие в комедия със звездата Андре Борвил . Така се стига до дебюта ѝ и в киното, което след това бележи живота ѝ. До 55-та към този момент стартира да получава и основни функции, а медийното внимание от ден на ден се приковава към нея и, несъмнено, към хубостта ѝ.

В звезда тя се трансформира в края на 50-те и началото на 60-те. Първият шлагер е мюзикълът „ Непослушно момиче “ от 1956 година, в който като сценарист взе участие Вадим. Следват „ Откъсването на маргаритките “, „ Булката е прекомерно красива “ и „ Бог сътвори дамата “. В последният Вадим е към този момент режисьор, а Бардо се превъплъщава в неморална тийнейджърка от дребен град. Лентата е цялостен шлагер във Франция, само че също и по света, а в Съединени американски щати триумфът носи милиони, само че и провокира кавги, а някои киносалони отхвърлят да го покажат.

По време на фотосите на този филм тя се влюбва в екранния си сътрудник Жан-Луи Трентинян, с който живее две години, още преди да се е развела публично с Вадим.

Ролята в „ Бог сътвори дамата “ въпреки всичко затвърждава ролята на Бардо на секссимвол във Франция и по света.

В края на 60-те и през 70-те тя стартира да записва и музика. В този интервал тя стартира нова връзка с Жак Шарие , който се трансформира във втория ѝ брачен партньор и татко на единственото ѝ дете – синът ѝ Николас. Изневери и разводът и с Шарие довеждат до това, че тя е разграничена от сина си и контактува с него едвам откакто той навършва пълноправие.

Между 66 и 69 за малко е женена и за немския милионер и плейбой Гюнтер Сахс .

За десетте години, в които се занимава интензивно с музика, записва над 60 песни. Най-големите ѝ шлагери са дружно със Серж Генсбур, Боб Зугари и Саша Дистел .

В началото на 70-те снима последните си филми, а през 73-та афишира, че се отдръпва от шоубизнеса, с цел да го направи „ елегантно “. Все отново година по-късно се появява в гола фотосесия за „ Плейбой “, с която списанието отбелязва 40-тия ѝ рожден ден.
ттеглих се от филмите на 38, тъй като ми беше пристигнало до гуша
„ Оттеглих се от филмите на 38, тъй като ми беше пристигнало до гуша. Нямам предпочитание да се върна и в този момент на 77 “, споделя тя години по-късно.

През 80-те звездата продължава с бурните си връзки с мъже, които от време на време водят до потиснатост и злоупотреби. В един подобен случай през 83-та тя взема огромна доза приспивателни и успокоителни дружно с алено вино. Озовава се по неотложност в болница и лекарите съумяват да спасят живота ѝ.

Година по-късно получава и страшната диагноза рак на гърдата. Тогава тя отхвърля химиотерапия и се лекува единствено с радиация. Три години по-късно съумява да се възвърне.

През същата година тя взема решение да употребява към момента голямата си популярност и стартира да отбраната правата на животните. Тогава основава и „ Фондация Бриджит Бардо “ , става вегетарианка и събира милиони долари за идеята.

Дарява средства за голям брой стратегии за подкрепяне на животните и подлага на критика разнообразни страни за отношението им към тях.

През 2000 година оказва помощ и за основаването на парка за танцуващи мечки край Белица в България.
Ако можех да направя нещо за това по какъв начин хората се държат едни с други, щях, само че откакто не мога ще се придържам към занимания с животни
„ Ако можех да направя нещо за това по какъв начин хората се държат едни с други, щях, само че откакто не мога, ще се придържам към занимания с животни “, споделя тя.

Спокойствието в персоналния ѝ живот като че ли идва през 1992 година, когато подписва брак с сегашния си брачен партньор Бернар д‘Ормале . Той е прочут най-много с политическите си позиции и с това, че е консултант на Жан-Мари Льо Пен .

Сътресенията обаче не стопират напълно. През 2000 година е санкционирана поради писмо, в което сипе обвинявания против мюсюлманското население на Франция и мигрантите, които идват от Африка. Заради думи в своя книга от 2003 година тя е подложена на критика и поради отношението си към ЛГБТ хората, ролята на дамите в политиката и другите раси.

Съдът още веднъж ѝ постанова санкция.

За няколко генерации Бардо остава знак на 50-те и 60-те години. Тя постанова разнообразни трендове в модата от носенето на бижута, до облекла и прически, както и носенето на бански с бикини на плажа.

Клаудия Шифър, Кейт Мос, Диан Крюгер, Скарлет Йохансон и други я показват като свое ентусиазъм.

„ Била съм доста щастлива, доста богата, доста красива, доста прославяне, доста известна и доста нещастна “, споделя Бардо.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР