Тя е най-северната страна в Европа и понякога градусите там

...
Тя е най-северната страна в Европа и понякога градусите там
Коментари Харесай

Тази страна е истинско бижу, а жителите ѝ са най-щастливите СНИМКИ

Тя е най-северната страна в Европа и от време на време градусите там падат до минус 42 градуса. Понякога вали доста сняг, само че от време на време е изсъхнало и студено, предава bg-voice.com.

Там 99% от популацията върви на сауна най-малко един път седмично, а елените се скитат свободно по улиците на дребните градове.

За някои от посетителите на страната там е скучно. И все пак там живеят най-щастливите хора в света.

За поредна година Финландия оглави класацията на най-щастливите страни на Земята. Класация, в която Съединени американски щати са на 18 място, а България – на далечното 100.

Каква е тайната на Финландия – ето няколко обстоятелството, подбрани от Bright Side, които може би дават отговорите.



Безплатна питейна вода

Финландия постоянно се назовава „ земята на хилядата езера “. Тези езера се появяват вследствие на последната ледникова ера, приключила преди към 10 000 години.

Водата в тях е толкоз чиста, че можете да се пие непосредствено, без да се нуждае от спомагателна обработка. Почти всеки ресторант предлага бутилка вода гратис, даже и клиентите да не помнят да попитат сервитьора за това.

Друг вероятен отговор за щастието на финландците се крие във обстоятелството, че те прекарват доста време навън. Около 70% от територията на Финландия е покрита с гори.

Ето за какво финландците се усещат удобно в гората, предпазени, когато са заобиколени от природата, и това ги успокоява. Прекарват доста време навън, а също по този начин постоянно вършат туристически преходи и карат колела.

Важен факт е и че във Финландия помощи се изплащат до навършване на 17-годишна възраст на детето. Родителите получават обезщетение в размер на към 100 евро на месец.

Помощта се усилва леко за всяко последващо дете, родено в фамилията, и се изплаща, до момента в който то стане на 17 години.

По-голямата част от родителите избират да не употребяват парите и да ги спестят, с цел да оставят прилична сума на своя наследник или щерка. След раждането родителите получават от страната всички нужни неща за бебето.

В специфичните картонени кутии, които им се дават, се съдържат 64 разнообразни предмета, в това число облекла, памперси, играчки, както и цялата нужна информация за грижата за новороденото.



Най-добрата пица в света

Всичко стартира със Силвио Берлускони – италианският министър председател, който декларира, че не обича финландската храна. Три години по-късно Финландия печели интернационалния конкурс за пица, като изпреварва Италия и показва известната си „ Пица Берлускони “ с еленско месо.

Но има и други обстоятелства, които натежават в интерес на щастието.

Финландия е един от международните водачи в преработването на отпадък Страната се придържа към кръговата стопанска система, която дава опция да се употребяват всички налични на обществото запаси с минимално количество боклуци.

99% от битовите боклуци се рециклират или изгарят, което след това генерира сила. 9 от 10 пластмасови бутилки се рециклират, същото важи и за стъклените произведения, където процентът на преработвания артикул е още по-висок.

Във Финландия полицията се радва на високо публично доверие.

Особеността на финландската полиция е, че организационно тя съставлява едно цяло, а не няколко обособени структури, както в множеството страни по света.

Това се прави, с цел да се противодейства на вероятните опити на всяка група ръководещи кръгове да я монополизират и да й повлияят.

Както демонстрира практиката, това е едно от най-хубавите решения на финландското държавно управление, тъй като съвсем 90% от финландците имат вяра на полицията.

Във Финландия съществуват доста типове странни спортни надпревари.

Спортът е неразделна част от живота на финландците. Освен добре познатите спортове, тази страна е измислила надпревари като носене на съпруги, мятане на мобилни телефони, лов на комари и други.

Всеки има достъп до интернет

През 2010 година Финландия се трансформира в първата страна в света, в която описът с цивилен права включва правото на достъп до интернет.

Правителството публично задължава доставчиците на интернет да дават на популацията високоскоростен (широколентов) интернет и да се уверят, че жителите, които не са имали интернет връзка все още на приемането на закона, ще получат такава.

Във Финландия бащите прекарват повече време с децата си, в сравнение с майките.

Това е реалност, откакто в страната бяха признати редица закони, възлагащи по-активно присъединяване на бащите в живота на децата. Например отпускът по бащинство може да продължи 9 седмици, като 70% от междинната заплата на бащата му се изплаща през това време.

Така Финландия се трансформира в първата страна в света, в която бащите играят най-голяма роля в грижата за децата.

Финландците са и хората, които пият съвсем най-вече кафе в света. Според Международната кафе асоциация всеки финландец употребява 26.5 кг кафе годишно.

Така наречената пауза за кафе (kahvitauko) по време на работа или в учебно заведение е свято нещо за финландците и постоянно би трябвало да има задоволително време за нея. Според последните данни Финландия е на второ място по консумация на кафе в света.



Безплатно обучение

Финландското обучение изисква положително притежаване на британски и финландски езици, което по-късно се потвърждава посредством полагане на интернационалните изпити.

Образованието в държавните институции – както в учебните заведения, по този начин и в университетите, е гратис за жителите на Европейски Съюз, а образованието в тази страна се смята за едно от най-хубавите в света.

Във Финландия философията на щастието е Sisu. Думата Sisu няма дословен еквивалент на останалите езици, само че постоянно се превежда като стоическа увереност, смелост и непримиримост. Sisu е цялостно успокоение, витална сила, мощ и прочувствен самоконтрол.

Тази идея прераства в цяла философия и се трансформира в необикновен метод на живот на жителите на страната през 20 век. Sisu във възпитанието на децата осъществя концепцията, че хлапето може да направи всичко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР