Тя е на 38 години. Инженер. Родена е в Новосибирск,

...
Тя е на 38 години. Инженер. Родена е в Новосибирск,
Коментари Харесай

SpaceX Crew-5 полита. С руски астронавт на борда на US ракета за първи път от 2002 г.

Тя е на 38 години. Инженер. Родена е в Новосибирск, днешна Русия, а тогава Съюз на съветските социалистически републики. През 2021 година въодушеви концерна " Мател " и той ѝ посвети кукла " Барби " - тематично облечена в скафандър. Днес е единствената жена - настоящ астронавт - в съветската комическа компания " Роскосмос ". И първият съветски жител от тъкмо 20 години насам, който ще се качи на американски галактически транспортен съд.

Името й е Анна Кикина и е част екипажа на задачата SpaceX Drew-5, който към този момент дойде в галактическия център " Кенеди " във Флорида, Съединени американски щати.

Рускинята ще се качи на борда на ракетата SpaceX Falcon9, основана от компанията на милиардера Елон Мъск, дружно с сътрудниците си американци Никол Аунапу Ман - пълководец на задачата, и Коичи Вакаткъм, както и с Джош Касада от Япония.

А стартът на историческото събитие е през днешния ден, 5 октомври. Американската галактическа компания Очаква се Crew-5 да се скачи с Международната галактическа станция на 6 октомври след към 29 чака полет, а астронавтите, които са там, да посрещнат сътрудниците си на специфична гала. Мисията е дълготрайна.

Кикина е единствената рускиня, на която се разрешава да лети на борда на американски галактически транспортен съд на фона на световното напрежение поради войната, която Русия стартира в Украйна при започване на годината. Въпреки че последният полет с руснак в взаимна задача с NASA е през далечната 2002 година

Анна в действителност е на мястото на астронавт от NASA в задачата - той на собствен ред зае нейното място на борда на съветския полет " Союз " до Международната галактическа станция, който излетя през септември. Размяната е част от ново съглашение за взаимно пътешестване, подписано от NASA и " Роскосмос " през юли.

Кикина е едвам петата жена от Русия, която полита в Космоса в исторически доминирания от мъже корпус на астронавтите.

Мисията, която стартира през днешния ден, за първи път е и с жена пълководец на полета - Никол Аунапу Ман е на 45 години, полковник от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати и водач на изтребител. Ман е била на задачи в Ирак и Афганистан, има магистърска степен по инженерство, профилирана в региона на механиката на флуидите. И още нещо - тя е и първата дама от индиански генезис, която ще полети на ракета. Произходът ѝ е от племената Уайлаки от Раунд Вали. Преди нея пътя на коренното население на Северна Америка отвън атмосферата прокарва единствено Джон Херингтън, който лети със совалкапрез 2002 година

Определеният водач за изстрелването на SpaceX. Falcon9 е съученикът на Ман от NASA и неин сътрудник Джош Касада, 49-годишен, авиатор от Военноморските сили на Съединени американски щати и пилот-изпитател с докторска степен по физика на високоенергийните частици.

Екипажът се добавя от ветерана астронавт Коичи Ваката. Японецът е на 59 години, специалист по роботика. За него това е петото пътешестване в Космоса.

Екипът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седмината сегашни жители на Международната галактическа станция - трима американци и един италиански астронавт, както и от двама руснаци и астронавта на NASA, който хвърча с тях до орбита с полет на " Союз " - оня, в който трябваше да е Кикина.

Eкипажът на SpaceX Falcon9 има за задача да организира над 200 опита, доста от които са ориентирани към медицински проучвания - от триизмерно " биопринтиране " на човешка тъкан до проучване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

Международната галактическа станция, дълга колкото футболно игрище и най-големият неестествен обект в Космоса, е заета без спиране от ноември 2000 година Тя се ръководи от ръководения от Съединени американски щати и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски страни.

Сътрудничеството сред NASA и " Роскосмос " е подложено на тестване както в никакъв случай до момента, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР