Тя е лекар, педиатър и специалист вътрешни болести. Родена е

...
Тя е лекар, педиатър и специалист вътрешни болести. Родена е
Коментари Харесай

Живот в средата на конфликта: Разказ на лекарка в пункта за арменски бежанци от Нагорни Карабах

Тя е доктор, педиатър и експерт вътрешни заболявания. Родена е и е израснала в Съединени американски щати, и е с арменски корени. От към година и половина живее в Армения, а в този момент е доброволка - оказва помощ на своите в бягството им от Арцах към Армения.

Премиерът на Армения разгласи, че в идващите дни там няма да остане нито един арменец

„ Това, което виждаме, са възрастни и деца, които са били в кола към 30 часа. Имаше голямо запушване миля, след миля, след миля “, сподели Либаридиан.

Всичко е почнало преди 4-5 дни, споделя доктор Либаридинан. На вълни хората са тръгнали да се връщат в Армения. По пътя им ги чакат двата центъра за регистрация и помощ - в градовете Вайк и Горис.

„ Най-често децата са с кашлица и простуда. Понякога им се е налагало да спят на влажен под, били са в кола, под дъжда. Било е студено. При по-големите деца и възрастните виждаме стрес, доста отмалялост, много обезводняване - те не са яли или не могат да ядат, евентуално просто от напрежението “, сподели тя.

Лекарства, храна, вода, одеяла, памперси - това могат да получат арменците тук - в постройка на спектакъл, превърната в пункт.

Стотици хора са прекарали нощта в колите си, до момента в който изчакват да бъдат регистрирани

Посрещат ги лекари, пристигнали непринудено от Еверан или проведени от държавното управление, доброволци от Червения кръст и други фондации, споделя тя

„ И се пробват да ги напътят към места, които са комфортни и подобаващи за тях, в разнообразни райони на Армения “, сподели Либаридиан.

След този роман, 12-часовата промяна в пункта на лекар Либаридиан изтече. Ако има потребност, може и да се трансферира в другия, който е по-натоварен, споделя тя.

Червеният кръст в Азербайджан също е в подготвеност да окаже помощ, съобщи особено за bTV генералният секретар на организацията Джейхун Мирзаев.

„ Ситуацията е такава, че, тук в Червения кръст, нашата задача и цел е да поддържаме арменското население в района на Карабах. Взели сме 40 тона брашно за тях, и към този момент сме го предали на арменското население в района на Ходжали, Карабах “, съобщи Мирзаев.

„ За по-възрастните генерации това е четвъртият път, когато стават очевидци на война “, съобщи Мариам Погосян

„ Сега чакаме указания, с цел да отидем, да оценим от какво имат потребност арменското население, с цел да можем да го предоставим “, показа той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР