Тя е картината, цвят, щрих, емоция, дори музиката, която слушам,

...
Тя е картината, цвят, щрих, емоция, дори музиката, която слушам,
Коментари Харесай

Във Варна представят юбилейната изложба на Михаил Лалов Тя и никоя друга

" Тя е картината, цвят, щрих, страст, даже музиката, която чувам, когато работя в ателието. Тя е животът, любовта и фамилията. Тя е безконечната муза и безконечното изкуство. Тя е търсенето, откритието, началото на платното, даже подписът под него, с което гарантираш, че това си ти и светът, който е основан, с цел да бъде открит по един друг метод. " Михаил Лалов
От 19 октомври до 5 ноември година Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ във Варна и арт изложба „ Папийон “ показват специфичната експозиция на маестро Михаил Лалов.

Художникът, който тази година чества своя 40-годишен професионален празник и 70-годишен персонален, ще покаже в унисон с размера на залите на Градската изложба, 12 платна с огромна повърхност.

Изложбата е част от неговия план „ Тя и никоя друга “ , който показва не показвани досега произведения на създателя. Картините гостуват през цялата година в разнообразни градове на страната.

Вернисажът е на 19 октомври (сряда) от 14:00 до 19:00 ч. в изложбената зала на ГХГ „ Борис Георгиев “.

„ За всеки град, за всяка изложбена зала съм подбрал специфични работи, не демонстрирам едно и също на публиката. Не върша и ретроспекция на професионалния си път. Моето схващане е, че създателят би трябвало постоянно да показва своето ново развиване, нови търсения, нови достижения пред публиката “, споделя Михаил Лалов.
До момента под това заглавие в границите на годината се организираха поредност значими негови изложения, като всяка една показва другите креативен направления, художествени изрази и жанрове, в които можем да опознаем и разпознаем типичния му почерк, мащаба на гения и емоционалността на маестрото. Изложбата „ Тя и никоя друга “ е била в София, Бургас и Плевен. Специално показване имаше и в Арт Галерия Папийон, където бяха показани фигурални композиции. Последната експозиция, в която ще бъдат събрани всички творби, ще е в Пловдив.

Сега, в Градската художествена изложба - Варна, ще бъдат изложени платна в стила на Лалов „ нереален импресионизъм “. Селектирани са картини в огромни формати, в меки, пастелни тонове, където Лалов прелестно разпростира спонтанния си изразителен темперамент, свободен дух и безапелационно улавя вниманието ни с преплетените си композиции в огромни търсения и опити в цвят върху платна с няколко метрови височини и дължини. Михаил Лалов е търсещ художник , който не стои на едно място и твори в другите си ателиета, сменяйки метода и техниките, жанровете на своя израз.

Художникът излиза от общоприетите правила, работейки със собствен неповторим почерк и метод към цветовете. Лалов, майсторски владеещ разнообразни секрети и техники, ни внушава лекост, финес и съвсем акварелно чувство на платната, въпреки рисувани с маслени бои, които карат фенът да потъне в магията на огромния формат. Независимо от техниката, той е със мощно различим почерк и линия на рисунката, само че най-много с чувството за независимост, лекост и безтегловност, които основава в картините си.

В тях постоянно участва философията за взаимовръзката в природата и по какъв начин всичко е обвързвано в мисъл и възприятие. Той е художник на духа, виртуозно вдъхващ живот на всяка форма и тяло в своите произведения. Неговите драматургично изпълнени „ преразкази “ са картини, които провокират страсти и резонират с възприятията на фена – разнообразни във всеки миг. Така творбите му са обичани дълго време, създавайки чувството за динамичност и смяна, която се разкрива всякога друго според от настроението на съзерцаващия.

Изкуството на създателя е търсене и пътешестване , то е начало и край, приказка, която стартира някъде и не свършва в никакъв случай. Фигури се преплитат в калейдоскоп от цветови вихри, с цел да покажат най-съкровеното човешко възприятие любовта. Емоцията залива от всеки подробност в платната на Михаил Лалов и се мени не от колорита и фигурата, а от човешкия взор. Всяка картина е постоянно търсене на смисъл, усеща, даже на усет и музика. Може да усетиш настроението във вълшебството от цветове, които ги няма в палитрата, само че ги има на платното. Може да се потопиш в тях и да схванеш, че цветът е вълна от вихрещи се настроения, които самичък направляваш, подреждаш, изживяваш, даже, когато картината е надалеч от погледа ти.

Линиите и тоновете предават действително чувство, което те допира и обгръща. От тях, от време на време ухае на остарял коняк, по кожата пълзят тръпките от усета на младо вино или се носи тон от пристрастеността на еротична игра, нищо, че окото вижда единствено гърмеж от абстракция. Но абстракцията постоянно е друго в платната на художника. „ Не желая да бъда оценен или сравняван, желая да работя и удоволствието, което изпитвам да стигне до тези, които имат потребност от него. “, е веруюто на създателя.

В този азбучник „ Тя и никоя друга “ е събрана сбирка от изумителни платна, в които няма драмата от раждането на изкуство или авторови терзания, а единствено гениалната елементарност на мозъка. Всяко платно е майсторски тест за очите, усещанията и страстите на публиката. Изкуството на Лалов е надалеч от субективното разбиране за хубост, то е почтено отражение на най-дълбоките човешки страсти. И те не са трагични и трагични, а цялостни със светлина и цвят, бисери, които блестят и въодушевяват, хубост като знак за съвършенство.

Лалов владее пространството, мига и основава чувство за безкрайна естетика, в която конфликтът ражда успокоение, прочувственият заряд разкрива истини, багрите основават неповторима сплав от внушения с едно обръщение: любовта е хубост, а тя е в нашия разум и единствено мощният духом може да я види, разбере и одобри като част от себе си. От платната се ражда истината за нас самите, за нашето светоусещане, за това, което остава, когато махнем обвивката и останем единствено разум и усеща. Критиката дефинира творбите на маестрото като нереален импресионизъм, само че очите на публиката виждат магия. Защото Тя е картината: безконечната муза. Тя -видяна от един богат дух, който я подарява на света.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР