- Тя е жената, която може да се боксира с

...
- Тя е жената, която може да се боксира с
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Имаме сигнали за конкретни нарушения на Иван Гешев

- Тя е дамата, която може да се боксира с усмивка и с букет. Сяда на обичайно най-клатещия се министерски стол след този на здравния министър. Мандатът й стартира с искане на оставката на Иван Гешев и с непредвидената на Сотир Цацаров. За поисканите и дадените оставки на някогашния и сегашния основен прокурор - извънредно министърът на правораздаването Надежда Йорданова. Добро утро споделям на Надежда Йорданова. Горещите тематики са във вашия сектор тази седмица.

Надежда Йорданова: Добро утро. В бранш „ Правосъдие " имат да се случват доста неща и се случват доста неща, точно тъй като единият от проблемите на обществото е чувството за липса на правораздаване. И една от огромните задания, които би трябвало да свърши това ръководство, е да обърне наклонността, да върне вярата в хората, че в нашата страна правораздаване има.

- С апел обаче ще стане ли, апел към основния прокурор да се отдръпна от поста?

Надежда Йорданова: Призивите за оставка са значим инструмент в публичния и политическия живот, с цел да се покаже къде стои отговорността за избрани неудачи в нашето общество, за неизпълнени отговорности. Това е естествен метод за диалог, за водене на политически и публичен спор. Въпросът обаче и в действителност обвързване на нас като ръководещо болшинство, дружно с сътрудниците от Народното събрание, е да намерим законодателните решения, тъй че механизмите за търсене на отговорност да бъдат в действителност ефикасни.

- Г-жо Йорданова, единствено че и от прокуратурата споделят: това е политически напън. Когато се употребява - вие казвате политически разговор, единствено че редно ли е да има политически разговор с друга власт, която е самостоятелна?

Надежда Йорданова: Когато създателите на нашата Конституция са я създавали, там са заложили правилото за разделяне на управляващите и господство на правото. Нека да напомним, че откогато съществува модерният конституционализъм и демократичният правов ред в нашата цивилизация, разделянето на управляващите значи не самостоятелност на всяка една от управляващите, а взаимоотношение сред тях. И втората част от уравнението - власт власт възпира. Тогава, когато е видно, че една власт не прави своята работа, а в съответния случай имаме несъмнено такава обстановка, тъй като битката с корупцията на процедура е на равнище нула, тогава останалите управляващи би трябвало да подхващат съответните дейности, с цел да се прекрати това очевидно, явно неправилно положение. Нека да си напомним - през 2020 година стотици хиляди хора бяха по улиците и заявяваха, че ние имаме проблем с битката с корупцията и това би трябвало да спре.

- Г-жо Йорданова, единствено че в писмо от 32 страници основният прокурор и неговите сътрудници от управлението на прокуратурата осведомиха институции и в Европа, и в Съединени американски щати за натиска, който се оказва, и изредиха проблеми, по които работят и проверяват. Отчетоха активност пред света.

Надежда Йорданова: Аз съм осведомена с това писмо в огромен подробност. Всъщност предстоят ми срещи с част от получателите на това писмо.

- С кого ви предстоят срещи?

Надежда Йорданова: В началото на февруари е Съветът „ Правосъдие и вътрешни работи ", тъй че аз ще се видя с сътрудниците си министри на правораздаването от страните членки на Европейския съюз и ще обсъдя с тях това, казуса с върховенството на правото в България и какво вършим ние, с цел да го решим. Освен това чака се в напълно скоро време Групата за наблюдаване на демокрацията към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент да организира следващото чуване на България по тези проблеми. Този път, за разлика от предходните пъти, България ще бъде показана на най-високо равнище и ние ще проведем прям разговор с европейските депутати по тези тематики.

- Имаше ли реакции по-късно писмо? Това са планувани срещи, а такива, които са поискани с вас, или диалози, поискани да бъдат извършени с вас, след писмото на прокуратурата?

Надежда Йорданова: От ГРЕКО получихме писмо, с което желаеха нашето мнение.

- ГРЕКО?

Надежда Йорданова: Това е комисия, формирование в границите на Съвета на Европа, които се занимават с битката с корупцията.

- Т.е. Съветът на Европа е обърнал внимание на писмото на господин Гешев?

Надежда Йорданова: Да, това е напълно естествена реакция, тъй като тогава, когато една институция сложи избрани въпроси, е изцяло обикновено да се видят какво е мнението на останалите институции. Обаче всяка една от тези институции - не всяка, само че огромна част от тях, в това число и Съветът на Европа неведнъж е установил проблемите с прокуратурата в Република България. Ние имаме неизпълнени решения на Европейския съд по правата на индивида, точно които осъждат България, тъй като липсва ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност от основния прокурор. Това е...

- Само мнение ли желаят? Изразяват ли угриженост поради това, което на научили от основния прокурор?

Надежда Йорданова: Не. Изисква се информация и мнение.

- Каква е функционалността? Ще излязат ли със лично мнение, откакто проучат какво имат да кажат всички страни в България?

Надежда Йорданова: Специално по отношение на битката с корупцията, имат постоянни мониторингови отчети и размяната на тази информация ще бъде взета поради при правенето на съответния мониторингов отчет от позиция на напредъка за оправянето с корупцията с България. Докато нямаме неоправдателни присъди на високо равнище, констатациите ще не престават да бъдат не изключително ласкателни.

- Реакция от други институции имаше ли?

Надежда Йорданова: Не.

- Когато при първата ви среща основният прокурор Иван Гешев ви подари хубав букет цветя, вие му отговорихте с очакване да обсъдите изискванията за неговата оставка. Имали ли сте диалози на четири очи?

Надежда Йорданова: Не се е налагало да имаме диалози на четири очи. До този миг не е имало мотив за взаимоотношение сред основния прокурор и министъра на правораздаването, който да постанова подобен диалог.

- Как ще се стигне до оставката, която вие дадохте небосвод три месеца за нея, че е допустима и постижима, на основния прокурор?

Надежда Йорданова: Това по какъв начин ще реши основният прокурор да носи неговата отговорност, е негов персонален въпрос, персонална преценка. Това, което ние вършим, с изключение на законовите механизми - създаваме законовите механизми за търсене на отговорност на основния прокурор, е: в Министерство на правораздаването продължаваме да работим и по съответни сигнали, по съответни въпроси за нарушавания от негова страна. Така че това е друга линия на наше държание - ние да сложим...

- Какви сигнали имате, свързани с нарушавания, осъществени от основния прокурор?

Надежда Йорданова: Те са разнообразни - по отношение на неосъществяване на надзор в избрани случаи за метода на образуване и осъществяване на наказателното произвеждане, има въпроси по отношение на съответни негови решения и дейности. Така че като изясним всички обстоятелства и условия, ще осведомяваме обществото за това.

- Има ли такива, които да са причини за искане за отстраняването му?

Надежда Йорданова: Да, тъкмо по този начин, има и такива.

- Може ли да ни дадете образци?

Надежда Йорданова: Когато изясним всички обстоятелства и условия. Част от тях са свързани и с класифицирана информация, поради което имам и справедливи спънки да приказвам.

- Но има още, които да добавите към проблема с член на фамилията на господин Гешев, който осветлихте?

Надежда Йорданова: Абсолютно, да, да, да.

- Той употребява и това в причините си до институциите.

Надежда Йорданова: Да. Запозната съм. Но по този начин или другояче, по този проблем има доста въпрос и те би трябвало да бъдат изяснени и разследвани. И дано да не си затваряме очите. Именно това е един от огромните проблеми на България - че няма обстановка, при която тогава, когато има подозрение към основния прокурор, всички обстоятелства и условия могат да бъдат обективно изяснени и разследвани. Може и да няма проблем, може и да има, само че би трябвало да имаме ясна, транспарантна, ефикасна процедура да установим това.

- А до каква степен стигна - вие анонсирахте този проблем - до каква степен стигна вашата инспекция по него?

Надежда Йорданова: В момента изчакваме информацията, която има и в Министерство на вътрешните работи, с цел да обединим всички неща в един проблем и документ, с цел да могат сътрудниците от Висшия правосъден съвет (ВСС) да разполагат с цялата информация.

- Давате ли си някакъв период, в който да предоставите тази информация на Висш съдебен съвет и да се очаквате от него да се произнесе за отстраняването на Иван Гешев, нали по този начин, още веднъж?

Надежда Йорданова: Да, да, да, тъкмо по този начин. Опитвам, вършим всичко допустимо да работим в най-стегнати периоди. Знаете, че по този въпрос има и парламентарен спор, т.е. въпрос за тълкувателно решение на Конституционния съд, тъй че несъмнено двете процедури би трябвало да бъдат съобразени във времето.

- Чухте упреците и на някогашния правосъден министър и вицепремиер с сектор „ Правосъдие " Екатерина Захариева: законопроекти черно на бяло - нищо не оферират новите ръководещи към този миг. А това е пътят за смяна.

Надежда Йорданова: Безспорно, най-устойчивият метод за решение на проблемите, които имаме, е едно ясно и доста положително законодателство. Работим извънредно интензивно по няколко законопроекта. Единият е Закон за осъществяване и допълнение на Закона за правосъдната власт, с който да бъдат закрити Специализираната прокуратура и Специализираният съд, да бъде изменен методът на работа на Висш съдебен съвет, да бъдат анулирани така наречен „ кариерни бонуси " на членовете на Висш съдебен съвет, и някои други елементи и законопроектът за реформиране на КПКОНПИ, разделянето й на две - от една страна антикорупционна комисия, въпреки това Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество.

Аз чух рецензиите на госпожа Захариева, които изрече преди мен, по отношение на подозрения до каква степен проверяващите функционалности на антикорупционната комисия биха били ефикасни, имайки поради недобрия опит на Специализираното звено в ДАНС. Аз няма да се съглася с нея, тъй като България има положителни образци за ефикасни профилирани проверяващи функционалности и това са точно на органите на Национална агенция за приходите и на органите на митниците.

След като им се даде тази опция, ние виждаме едно положително развиване на следствията в тази група, закононарушения. Специализираните следствия в антикорупционната комисия ще бъдат значими, тъй като те ще включват екипи - както ІТ експерти, по този начин и финансови експерти, тъй като това са едни комплицирани закононарушения и ние би трябвало да дадем инструментариума за дейно следствие.

- Кога? Може ли да дадете къс отговор по кое време ще предложите в Народното събрание за разглеждане тези значими законопроекти?

Надежда Йорданова: Очаквам Законът за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт да бъде разгласен за публично разискване още тази седмица. С сътрудниците в съдружния формат имаме да почистваме и сме в интензивни диалози по отношение на някои елементи по отношение на подобряването на производството за лишаване на незаконно добитото имущество. Там има доста комплициран баланс за реализиране. Очаквам в действителност в границите на дни да приключим и този диалог.

- Г-н Сотир Цацаров подаде оставка и на идващия ден беше оповестено, че му се лишава допускът до класифицирана информация. Какъв е вашият прочит на тази поредност от събития?

Надежда Йорданова: Има едно доста ясно събитие, един доста явен факт - че в България най-накрая стартира да има ефикасен надзор върху това кой има достъп до класифицирана информация и по какъв начин се извършват тези отговорности.

- Само че наподобява, че е във връзка с човек, който през цялото време е посочен като подобен, който би трябвало да бъде махнат от новата власт.

Надежда Йорданова: Или може да има и другия прочит - че господин Цацаров по някакъв метод е усетил, че би могло да има такова развиване, и е решил да изпревари събитията. Така че дано да не спекулираме с това дали има или няма политически напън по отношение на това деяние за лишаване на позволява. Така или другояче, както ние сме казвали неведнъж, тази комисия ще бъде реформирана, с или без господин Цацаров. Така или другояче, дните на тази негова позиция бяха преброени. Така че аз не виждам мотив да се употребяват спомагателни принадлежности. Вярвам, че в този случай процедурата за лишаване на допуск е била приложена обективно.

- Само че в неговите причини се приказва за политически напън от страна на премиера и на вътрешния министър. В същото време приказва за възмездие от страна на вътрешния министър, който пък е обект на инспекция на комисията. Звучи ли ви разумно тази поредност в неговото ревю?

Надежда Йорданова: Аз връзките сред Сотир Цацаров и вътрешния министър не мога да разясня. Всяка една от институциите упражнява пълномощията си. Това, което мога да кажа аз от моята позиция, дилемите, които би трябвало да извърша - че оставката на Сотир Цацаров по никакъв метод няма да забави или да промени вижданията за това по какъв начин би трябвало да бъде преструктурирана и по какъв начин да действа антикорупционната комисия и Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество.

- Имате ли към този момент хрумвания кой е подобаващият ръководител на тази комисия?

Надежда Йорданова: Персонални решения не могат да бъдат обсъждани преди да се вземат съответните законодателни решения за структуриране на двата органа. Нека да кажем, че нито отнемането на позволява на господин Цацаров, нито неговата оставка ще спрат работата на тази комисия сега, в сегашния й състав. В настоящия закон има доста ясно уредена процедура какво би трябвало да направи заместник-председателят на комисията в тези случаи, по какъв начин да адресира Народното събрание, какви са идващите стъпки, по какъв начин действа в този интервал комисията. Така че дано да няма безпокойствие в обществото, че оставката, отнемането на допуск ще спрат някакви значими инспекции или значими процеси, които сега вървят в комисията.

- Важен избор беше изработен в петък - жена арбитър за първи път оглавява най-висшето съдилище в страната. И рецензията против това - един единствен претендент. Избор с един претендент избор ли е?

Надежда Йорданова: Избор на арбитър Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд е едно от най-хубавите събития в правосъдната система от доста години обратно. Този избор ми даде вяра, че в България магистратското съсловие е готово да спомага и да работи, по този начин щото да се случи правосъдната промяна и да има по-добро чувство за правдивост в страната. Беше определен един арбитър, един магистрат с безспорни професионални качества, с извънредно висок морал, честност. Както неведнъж чухме, един добър човек. Не можем да съпоставяме избора на арбитър Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции.

- И двамата са по един претендент в избор.

Надежда Йорданова: И двамата са, да. Но дано този фиктивен пункт, този фиктивен аршин да не се употребява като опит за слагане на тъждество сред двата избора. Става въпрос за доста разнообразни биографии, тъй като по отношение на...

- Но става въпрос за липса на вътрешна конкуренция, както споделя Боян Магдалинчев - представляващият Висш съдебен съвет.

Надежда Йорданова: Тук, отново споделям, това е един фиктивен въпрос. Възможно е да има и другата догадка - да има привидна конкуренция. Нека с този фиктивен аршин не отбягване следния въпрос: когато се разглеждаше кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, неговата предистория беше повече от противоречива. Малко преди той да стане основен прокурор, сложи под въпрос разделянето на управляващите и назова този принцип „ десен екстремизъм ", което е политическо изявление per se, само че не по политики на това по какъв начин работи прокуратурата и правосъдната власт, а какво е държанието на политическите партии, което е безусловно неприемливо.

След това той, неговата професионална биография беше натоварена с толкоз противоречиви моменти. Та той прикри по делото „ КТБ " Делян Пеевски. Той беше в Специализираната прокуратура, когато се разви „ ЦУМ-гейт ". Какво тъкмо направи? И толкоз други въпроси, противоречиви въпроси от неговата професионална кариера бяха сложени на масата. Нашето общество приема ли да имаме основен прокурор с такава противоречива професионална кариера? И в действителност тези въпроси се развиха и в неговия мандат като основен прокурор.

Колко време трябваше да чакаме и то в действителност продължаваме да нямаме дейно следствие на случаите с пачките, банкнотите, изтеклите записи и толкоз други противоречиви въпроси към Делян Пеевски. Илко Желязков - какво вършим с него? Със глобите „ Магнитски " на процедура Съединени американски щати ни сложиха под въпрос нашия суверенитет в бранш „ Правосъдие ".

- Можем ли да обобщим това, което казвате - има сигнали, по които още се работи, които могат да допринесат като причини за отстраняването на Иван Гешев от поста и събирате доказателства и от Министерство на вътрешните работи по проблема, който към този момент огласихте?

Надежда Йорданова: Точно по този начин, да, да.

- Кога ще се случи с това - не може да се ангажирате към момента със период .

Надежда Йорданова: Във допустимо най-скоро време. Работим интензивно, тъй че в първия вероятен миг.
Водещ: Добре, благодаря ви, г-жо Йорданова.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР