Тя е истински национален герой за Франция. Първата французойка, полетяла

...
Тя е истински национален герой за Франция. Първата французойка, полетяла
Коментари Харесай

В Панорама: Клоди Еньоре - първата французойка, полетяла в Космоса

Тя е същински народен воин за Франция. Първата французойка, полетяла в Космоса. Във времена, когато да гледаш към звездите, е част от огромната международна политика. Когато от едната страна на лагера си космонавт, а от другата астронавт.

Клоди Еньоре, френски космонавт, политик и държавник: Когато се подготвяш и летиш с съветската система „ Съюз “ и тяхната ракета, ти си космонавт, а когато се готвиш с американците си астронавт. Така че аз съм и космонавт и астронавт!
Обучава се в Звездния град на Русия. Полита в космоса за първи път през 1996 година в компанията на двама руснаци. Няколко години по-късно е част от екипажа на Международната галактическа станция МИР.
Клоди Еньоре: Бях над 10 години в Русия сред 1992 година и 2001 година Преживях огромно научно, софтуерно и човешко премеждие. Пазя доста хубави мемоари тези 10 години, прекарани в Русия. Войната сред американците и руснаците беше по-скоро при пионерите. В началото. Във времената на Гагарин, Леонов, Терешкова, Армстронг и Олдрин. По мое време към този момент си сътрудничихме. Участвах в построяването на Международната галактическа станция МИР с 5 огромни сътрудници: Съединени американски щати, Русия, Япония, Канада, Европа.
В интернет видях една ваша фотография оттогава. Усмихвате се толкоз щастливо…
Така е, тъй като през люка пред нас се открива планетата и телата ни са леки. В трите измерения на пространството сме и чувството е изпълнено с еуфория!
Познавате ли българските космонавти?
Разбира се! Познавам Георги Иванов. А още по-добре Александър Александров. Имам удоволствието постоянно да се срещам с него!
Клоди Еньоре е лекар по невронауки и притежател на премията Велик офицер на Почетния легион на Франция. През годините с нея постоянно спорят уфолозите, които я подозират в скрита информация за срещи с извънземни. Казва, че е все по-трудно да бъдеш академик в свят на антиваксъри, фенове на теории на конспирациите, гурута от интернет.
Нас астронавтите постоянно ни питат: Вие като сте видели Земята през люка, какво ще кажете? Плоска ли е?!... Тази история с плоската земя е една от тайните теории, които се популяризират. Науката толкоз е напреднала, само че отново ни се постанова да обясняваме истината и да даваме доказателства. Трябва да се научим да си служим със интернет и обществените мрежи. Там е цялостно с подправени изказвания, които могат да заблудят хората и да дестабилизират света.
Какво мислите за хората, които още не имат вяра, че човек е стъпил на Луната?
Мога да им кажа, че имам доказателства! Познавам екипите инженери. Познавам астронавтите, стъпили на Луната. Разполагаме със фотоси. Трябва да разбием тези подправени вести.
Всъщност и уфолозите не имат вяра доста на астронавтите. Защо?
Науката не може да изясни всичко. Има феномени, които не знаем по какъв начин се случват. Трябва да се опитваме да ги проучваме. Да продължим да събираме данни. Да си задаваме въпроси. Сега не можем да разбираем нещо, само че на следващия ден ще можем.
Вашият брачен партньор също е космонавт. Да не би да срещнахте любовта в космоса?
Съпругът ми и аз бяхме определени да се образоваме в галактически стратегии едновременно. Единият от нас живееше в Тулуза, другият в Париж. Но пътищата ни се пресякоха. Събрахме се за подготовката. И ето по този начин любовта ни към космоса се трансформира в любовна пристрастеност.
През 2001 година Клоди Еньоре се приземява от космоса в политиката. Жак Ширак я кани в държавното управление си като министър по научно-изследователската активност. По-късно поема европейската политика. Има мемоари от срещите си преди години със Симеон Сакскобурготски и Соломон Паси. Страстна защитничка на полезностите на свободата. Възхищава се от политици като Симон Вейл - дамата, която измина пътя от Аушвиц до Европейския парламент. Мисли, че Европа се нуждае от смяна. Днес е в България за присъединяване в самодейността Нощ на концепциите.
Мисля, че би трябвало бъдем сериозни във връзка с Европа. Да желаеме тя да бъде по-близо до всеки един от нас. Да ни обезпечи по-добра отбрана. Но това значи да ѝ дадем нов подтик, нова упоритост. Само дружно можем да реализираме доста. Надявам се, че идните европейски избори ще ни дадат опция да намерим метода, по който да вървим напред. Да не се затваряме в себе си.
Каква е европейската концепция, в която постоянно ще вярвате?
Многообразието! Богатството от голям брой култури. Различните способи на живот. Критичния дух. Креативността. Дълбоките корени. Това е Европа. И тя има законното право да приказва на международно ниво.
Сигурна съм, че французите се гордеят с вас. Какво значи за вас логичен живот?
Животът ми даде доста. Имах късмет. Съумях да извърша фантазията си. Днес предавам нататък. Споделям наученото. Свързвам и групирам разнообразни хора. Искам аз да съм тази, която ще даде късмет на някой различен. Да доближи фантазията си. Така одухотворявам живота си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР