Тя е Елизабет Емилова, всички й казват Бети. На 26

...
Тя е Елизабет Емилова, всички й казват Бети. На 26
Коментари Харесай

Бети бърка еликсири с любов

Тя е Елизабет Емилова, всички й споделят Бети. На 26 години е, сгодена за чист ангел, както споделя – Калоян. Родена и израснала, само че и доста мечтала, в неповторимия, единствения за нея Троян. Там детството й било цветно, усмихнато. Всеки ден забърквала нещо с цветя, листенца, тичинки, стебълца. Не знаела какво е, по какъв начин се споделя, само че откривала за себе си нещо ново – създавала флорална вода.

Уроците на баба

Летата й минавали при баба Екатерина в плевенското градче Искър. И там все забърквала нещо от цветя. Тази невероятна баба научила дребната Бети по какъв начин се засаждат цветята, по какъв начин се събират узрелите цветчета на скъпия невен. От нея научила рецептите, а пък баба й ги знаела от нейната свекърва и още отпреди. И от майка си с име на цвете – Камелия, опознала магията на билките. Тя пък ги заела от прабаба си и по този начин подред – до наши дни.

 09-2 Девойката почнала да сбъдва една по една фантазиите си. Наред с тях забърквала и своите билета. Завършила Софийския университет, станала възпитател географ. Но не я влечало към кабинета или затворената стая. Все напирала да е вън, измежду природата, да продължава да търси и намира това, за което копнее душата й. Имала свободно време, усещала поддръжката на своята половинка Калоян. И тъй като той обича йога, има цялото самообладание на света, всичкото схващане към това, което все търси Бети измежду природата, и я подарява с безгранична обич.

Оазисите на огромния град

Големият град е надалеч от природата, само че има местенца с нейното наличие – фермерските пазари, където хората идват от провинцията да продават това, което са отгледали в градините и по полето. Там, измежду зеленината и същинските артикули, се родила концепцията на Бети да прави домашна козметика. С времето доразвила концепцията си и през днешния ден е уверена, че е разкрила своето предопределение.

Семейството, работодателите, годеникът й я поддържат. Той е постоянно до Бети. С негова помощ намират и придвижват суровините във вилното населено място Владо Тричков до Своге, където е дребната й работилничка за подготвяне на вълшебни смеси.

Родителите на Бети се заемат със задачата да отглеждат в с. Дълбок дол, Троянско, безцения невен, от който тя подготвя натуралните си козметични артикули. Предлага ги в магазинче за натурална българска козметика на пазара на Римската стена и постоянно е подготвена да даде съвет на клиента по какъв начин да ги ползва и кое е най-хубавото за него.

Приготвено от сърце

„ Това е домашна козметика, приготвена с обич – изяснява Бети. – Тя е натурална и чиста. Знам къде и по кое време са направени продуктите. Съставът на кремовете е лек и попива елементарно в кожата, омекотява я, заглажда бръчките, поддържа я гладка, подхранена и мека. Идеята за ръчна направа на продуктите идва от недалечното ни минало, когато цялата козметика е била изготвяна на ръка и качеството си е коствало. Ръчно направената козметика дава опция за характерност, внимание и ясно схващане за всяка стъпка при приготвянето на крема. “

В рецептите на Бети има единствено и само чисти съставки като пчелен восък, извлеци от билките невен, лавандула, лайка, бял равнец, кокосово, какаово масло и… обич.

„ Моята прабаба Екатерина приготвяше рецептите с пчелен восък и извлеци единствено от билки, аз доразвих рецептите й – споделя Бети. – Основата на козметиката ми е със остарели и дълбоки български корени. Толкова съм признателна на моите родители, на мама и баща, които се грижат за нашето неповторимо оранжево ароматно цвете – невена! “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР