Тя е едно от златните момичета, поставили българския шах на

...
Тя е едно от златните момичета, поставили българския шах на
Коментари Харесай

Златната Виктория Радева пред TrafficNews: Следващата цел е медал от Олимпиадата

Тя е едно от златните девойки, сложили българския шах на международната сцена. Сребърен медалист от международното за младежи до 10-годишна възраст, троент републикански първенец за дами. Спортист с голям брой награди, а към този момент и златен медалист от Eвропейското първенство  в Будва, Черна гора.
Прочетете още
Именно след следващата премия, сребърен медальон - канатица и грамота от Gentlemen’s club Philippopolis, пловдивчанката  застана пред TrafficNews с цел да отговори на няколко въпроса.

- Здравейте, госпожица Радева. С какви усеща и страсти се завърнахте в Пловдив и какво е чувството след претърпените страсти?

- Изключително щастлива съм да се завърна в родния си град при хората, които ни обичат и поддържат от самото начало.

Усещането след спечелването на шампионата е едно огромно неспокойствие. Все още ме държи това необикновено преживяване и този адреналин, разчувствана съм, и признателна. Всички позитивни страсти ги изпитах и ще продължа да ги изпитвам и в близко бъдеще.

Гордост от това, което постигнахме с девойките, както и персонално задоволство и признателност към всички хора, които ни поддържаха. Истинско благословение е да видиш, че трудът ти се възнаграждава и хората се радват същински за това.

- Смятате ли, че с успеха си ще мотивирате повече момчета и девойки да се занимават с шах в Пловдив, а и в цяла България?

- Убедена съм, че това може да бъде един подтик шахът да бъде по-популярен спорт в България, изключително измежду подрастващите. Но пък шахматът е за всички, без значение на каква възраст си.

 Затова се надявам от ден на ден хора да развият обич към този спорт, тъй като той учи на дисциплинираност, аналитично и логическо мислене. Умения, които единствено могат да подкрепят в живота на всеки, без значение в каква сфера ще продължат пътя си.

- Как се справяте с напрежението по време на мачове, а и в подготовката преди започването им?

- Ние сме играли толкоз години шах на високо равнище и сме привикнали адреналинът да е част от всекидневието ни. Разбира се, на толкоз значим конгрес и  крайна партия за първо място, напрежението е извънредно огромно, само че ни сме научени да го овладяваме. Моите родители постоянно са ме учили и стимулирали да давам най-хубавото от себе си.

Аз персонално се укротявам с музика малко преди излизане за партия. Минута преди началото на мач се обръщам с молитва към господ, да ми даде успокоение и мъдрост, с цел да мога да покажа най-хубавото си лице в партиите.

 - Кои ви възпламени по шахматът и имали съответен шахматист от който черпите ентусиазъм?

- Главният „ провинен “ е татко ми, той ми сподели първата дъска и шахматни фигури още на три годишна възраст. Стъпка по стъпка ми съобщи любовта към този спорт.

Семейството е моето ентусиазъм, тъй като аз от дребна съм възпитана в едно положително християнско семейство. Моите родители ме научиха, че триумфите не стартират със спорта, а с това какъв човек си и по какъв начин си учтив. За мен фамилията е една институция, която би трябвало да се почита и имам вяра, че то е един от факторите да просперираме като нация.

- Може ли да кажем, че сребърният ви орден от международното през 2011г. за младежи до 10 годишна възраст е един от основните моменти за израстването ви на международната сцена?

- Мога да кажа, че сребърният ми орден в Бразилия в действителност бе преломния миг в кариерата ми. Тогава с татко ми разбрахме, че шахът е неизменима част от моя живот и си заслужава да се влага в този гений. Това бе първият ми достъп до международната сцена и ми даде нужната доза убеденост да продължа развиването си в този спорт.

- Каква ще бъде подготвителната ви стратегия за Олимпиадата през 2024г. и кой се чака да обезпечи финансирането за подготовката?

- Подготовката за Олимпиада постоянно е тежка, имаме по-малко от една календарна година, с цел да се подготвим за последваща офанзива на медалите. Ако в този момент стартираме с подготовката, ще сме в най-хубавата си форма за Будапеща.

Надяваме се, след този огромен триумф страната през „ Българската спортна федерация по шахмат “ да застане зад нас и нашето развиване, с цел да може да продължаваме да ви радваме, само че и да развием в цялостна степен този капацитет.

Очакваме в най-скоро време и „ Българската спортна федерация по шахмат “ да придобие лиценз, тъй като тя е приета и от „ Европейският шахматен съюз “ и от „ FIDE ”. Изиграхме това европейско с „ Уайлд карта “, която ни беше предоставена от тези организации. Но когато и в България имаме лицензирана федерация, нещата ще се случват доста по-лесно и вярно.

 

След изявлението, Виктория Радева изигра 4 партии с ръководителя на клуба Красимир Джамбазов и още трима членове на клуба. Тя победи и в четирите партии и си потегли с обещанието да се върне още веднъж след Световното по шах. 



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР