Тя е една от най-популярните играчки в света. Обичана от

...
Тя е една от най-популярните играчки в света. Обичана от
Коментари Харесай

Майката на Барби - истинската история на Рут Хандлър

Тя е една от най-популярните играчки в света. Обичана от всички, Барби в този момент е обект на нов, горещо предстоящ филм на Грета Гервиг. само че знаете ли историята на създателката на Барби?

В света на детските играчки една съответна кукла е минала през поколенията и до ден сегашен е емблематична фигура от попкултурата: Барби! Зад международния триумф на куклата стои дръзката визия на една жена - Рут Хандлър.

How Ruth Handler came up with the multi-billion idea for
— Forbes (@Forbes)
Завладяващата история на създателката на Барби Рут Хандлър

Родена на 4 ноември 1916 година в Денвър, Колорадо, Рут Моско демонстрира креативните си качества още от ранна възраст. През 1938 година тя се омъжва за Елиът Хандлър и дружно вземат решение да стартират бизнес със основаването на детски играчки. През 1945 година Елиът Хендлър и неговият съучастник Харолд Матсън (по прякор Мат) сплотяват двете си имена, с цел да основат компанията Mattel.

Въпреки че публично не работи за Mattel, през 50-те години на предишния век точно на Рут ѝ хрумва концепция, която вечно трансформира Mattel и промишлеността за играчки.

Наблюдавайки по какъв начин щерка ѝ Барбара си играе с хартиени кукли, Рут осъзнава, че пазарът на момичешки играчки е много стеснен. Тя намирала куклите от онази ера за скучни и считала, че те не показват фантазиите и желанията на въображаемите героини на дребните момиченца. По време на едно пътешестване до Германия тя открива куклата Bild Lili, която е различен значим източник на ентусиазъм за Барби. Предлагана на пазара за възрастни, куклата Bild Lili възпроизвежда женското тяло по-реалистично от предходните кукли.

Barbie's surprising origin story includes feminism and a resilient Jewish creator who experienced antisemitism throughout her life. Read this article to learn more about Ruth Handler and her vision.
— ADL (@ADL)
Имайки поради тази концепция, Рут Хандлер проектира сходна реалистична кукла с пропорции за възрастни, с извивки и други женски достолепия, и показва своята кукла на екипа на Mattel. Въпреки запасите на брачна половинка си, Рут упорства и публично показва куклата, наречена Барби на името на щерка ѝ, на Панаира на играчките в Ню Йорк през 1959 година

Това е триумф за една нощ. Барби притегля вниманието на младите девойки по целия свят. С елегантния си дрешник, необятния набор от аксесоари и многочислените си стилни тоалети Барби разреши на девойките да изследват разнообразни желания и функции посредством своите кукли Барби, да развихрят въображението си. Барби въплъщаваше концепцията за жена, която може да бъде всичко, което пожелае: от доктор до астронавт, от начална учителка до президент.

Благодарение на този триумф Рут Хендлър доразвива гамата на Барби, като предлага транспортни средства, спортни аксесоари, облекла и, несъмнено, къщички за кукли. Mattel взема решение да развие гамата за момчета с мъжка кукла Кен - кръстена на сина на Хендлър - и по този начин да разнообрази продуктите още повече. Благодарение на триумфа на Барби и Кен Mattel се трансформира в една от най-печелившите компании за играчки в историята, а куклите и техните герои стават същински културни явления.

Definitely agree with the sentiment here but I will add that Ruth Handler came up with after she came across the German toy doll, Bild Lilli in 1956. So while she invented the Barbie brand, this wasn’t the first adult-figured doll that was popular with kids!
— Ellie Carlino (@elliecarlino)
Вдъхновяващото завещание на Рут Хандлър

Наследството на Рут Хендлър не се лимитира единствено със основаването на Барби. Тя е пионер в региона на маркетинга на играчки. Още през 50-те години на предишния век тя схваща смисъла на непрекъснатите нововъведения, прибавянето на нови артикули и вслушването в потребностите на потребителите. Този непрекъснат блян към нововъведения се придвижва и в персоналния живот на Хендлър.

През 1970 година Рут Хендлър е диагностицирана с рак на гърдата и ѝ е направена мастектомия. След интервенцията тя споделя за невъзможността да се намерят положителни протези за възобновяване ѝ. С помощта на Пейтън Маси тя основава Ruthton Corp - компания, която създава артикули за протезиране на гърди, наречени " Nearly Me ".

Вдъхновяваща и всеотдайна жена, творчеството и нововъведенията на Хендлър постоянно са засенчвани от фигурата на самата Барби. След основаването ѝ милиони деца, изключително девойки, се разпознават с куклата, която носи доста разнообразни шапки и има доста струни на лъка. Доказателство за непрекъснатата значителност на Барби в нашата просвета?



Грета Гервиг пуска игрален филм, въодушевен от фамозната кукла, който излиза на екран на 19 юли. Звездният актьорски състав включва Марго Роби (в ролята на Барби), Райън Гослинг (в ролята на Кен), както и Уил Ферел, Ема Маки, Симу Лиу и Кейт Маккинън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР