Тя е част от екипа на Барак Обама. Напуска със

...
Тя е част от екипа на Барак Обама. Напуска със
Коментари Харесай

Грета Илиева – една българка в Белия дом

Тя е част от екипа на Барак Обама. Напуска със фамилията си България, когато е 5-годишна. Като студентка Грета Илиева работи в The Voice of America, Министерството на стопанската система и Комитета за запазване на околната среда във Вашингтон. Това лято стартира работа като юрист в влиятелна адвокатска фирма за корпоративно право.

 10-1  10-2  10-3  10-4  10-5  10-6  10-7  10-8  10-10  10-1
„ Моето „ у дома “ постоянно ще си остане домът в Пирдоп “, споделя Грета. Родена е по случайност в София и до 5-годишна израства в Пирдоп. Тогава родителите й дружно с нея и брат й се реалокират да живеят в Съединени американски щати, в градчето Расийн, на 60 благи от Чикаго. След 10-годишно неявяване това лято тя пристигна, с цел да види родината си и да си почине от забързания живот в Америка. Казва, че за пръв път от доста години може да посети българското море, защото преди този момент е учила или работила като стажант през лятото.

Като дете е била отличничка и от детската градина доста е обичала учебното заведение. Завършва интернационалните връзки и съветски език със стипендия, като отличничка, в университета на Уисконсин в град Медисън. „ Много ми харесваха политиката и езиците “, споделя Грета. Учи и испански и живее 5 месеца в Мадрид, на студентска процедура в университет Комплутенсе. Една преживелица

трансформира живота й в непредвидена посока


През 2007 година, когато е още в гимназията, нейна съученичка й споделя, че за демократическата партия има нов претендент – Барак Обама. Предлага й, тъй като се интересува от политика, да взе участие дружно с нея като доброволка в изборите в щата Айова. „ Аз към този момент го бях виждала по малкия екран, изнесе доста хубава тирада на един конгрес на демократите и си споделих, че е доста почтен, интелигентен и желая да му оказа помощ да завоюва. А тогава още никой не го знаеше. “ В Щатите доброволчеството на предизборни акции е доста известно. Двете девойки отпътуват за Айова, където чукат на порти, беседват с хората, обаждат се по телефоните и пропагандират хората да гласоподават за Барак Обама, а когато той печели изборите в Айова, благодари на доброволците като нея.

Заради интереса си към политиката Грета се мести да живее в столицата Вашингтон, където постъпва в юридическия факултет на влиятелния университет „ Джордж Уошингтън “. Докато следва, е длъжна всяко лято да върви на стаж.

Големият късмет


идва в живота й през лятото на 2015 година, когато кандидатства за стажант в Белия дом. Конкуренцията е зверска, процедурата се точи месеци преди този момент. Грета би трябвало да попълни голяма анкета, в която дава отговор на над 100 въпроса – къде е живяла, какво е учила, къде и с кои е работила и така нататък „ Нямам визия измежду какъв брой претенденти завоювах мястото – стотици или хиляди, само че знам, че всеки студент мечтае за сходен стаж “, споделя Грета.

Приета е в отдела за екология и запазване на околната среда – доста значим за Щатите и на който президентът Барак Обама обръща особено внимание. Там Грета Илиева дружно с няколко юристи обработва писмата и имейлите, които идват от цялата страна. „ Хората изричат разнообразни отзиви за стратегиите, които държавното управление прави, и всеки щат има разнообразни стратегии за опазването на природата. Всеки написа на президента. Задачата ми беше да чета всички тези неща, да ги изследвам до най-малките детайлности на законова основа. Трябваше да оформя в компактен и синтезиран тип какво е мнението им по законите, които ние вършим, а също и да проучим дали това, което вършат те, е законно “, споделя Грета. После в синтезирана форма това се показва на президента. Не всеки има право да го прави, а единствено шефът на отдела.

Всеки ден, когато от най-високия съд в страната – Върховния, излизат решения, те би трябвало стремително да се доведат до знанието на президента. „ В съда има специфични кореспонденти от Белия дом, слушат решенията, които се четат на глас, а ние стоим и чакаме. Репортерите като чуят решение, засягащо нашия отдел, незабавно ни го оповестяват, и ние незабавно го соъбщаваме на президента “, споделя Грета.

Най-интересният план


в който е взела участие, е бил Climate Action Plan на президента Обама за ограничение на въглеродните излъчвания. „ Бях там, когато това се реализира, и за мен беше доста значим миг – споделя Грета. – Целта беше да се обединят законите в другите щати и да има държавен стандарт. “

Екипът в Белия дом е като денонощна машина – няма делник и празник, няма нощ и ден, щом има неотложна работа, се прави незабавно. „ Но да си стажант в Белия дом е изключителна чест, там се попада мъчно. Беше ужасно прекарване за мен. Прекарах едно прелестно лято там и най-много се впечатлих, че всички доста си обичаха работата. Никой не се оплакваше от денонощната работа, тъй като всеки от нас беше мечтал да бъде в Белия дом “, споделя Грета.
Като стажант в Белия дом тя е имала

привилегията да предложения фамилията си


на обиколка. „ Може да отидеш в Източното или Западното крило – споделя Грета. – Източното крило е за посетители. Има разнообразни стаи – Синята, Червената, Зелената. Там се канят държавни глави и други значими посетители, които идват при президента. Има и бална зала, където се организират балове и вечери. Домът на президентското семейство е също в Източното крило, в специфична резиденция, до която никой няма достъп.

В Западното крило се прави същинската работа. Там е Овалният кабинет на президента, където влизат единствено най-близките му съветници. Когато идват задгранични президенти и министри, също се срещат там. В Овалния кабинет президентът подписва всичките нови закони.

Има една стая, където се вземат огромните стратегически решения – Сичуейшън рум. Сутрин, когато президентът се разсъни и закуси, отива първо там. Събират се десетина-петнадесет негови най-доверени съветници, генерали и адмирали и му рапортуват дали нощта е предходна умерено. Ако някъде по света има сериозен спор, всички незабавно отиват в тази стая и се взема решение по какъв начин да работят в изключителната обстановка.

Единствено стажантите в Овалния кабинет имат късмет да срещнат президента, само че всички могат да се разхождат свободно в някои секции на Белия дом. На ниското равнище да вземем за пример има боулинг зала, която е за президента и неговото семейство, само че като работиш там като младеж, стажант, ти разрешават да отидеш и ти на боулинг, като на празненство.

Дават ти опция също да работиш в градината на Мишел Обама. „ С Мишел и двете дъщери не съм имала контакт, само че съм ги виждала да минават, някой път идваха в градината да оказват помощ на доброволците. Специално девойките бяха по през целия ден на учебно заведение и рядко съм ги виждала. А и Мишел и Барак доста държаха на персоналното си пространство, не позволяваха непрекъснато да ги снимат “, споделя Грета.

След завършването на юридическия факултет българката стартира работа в щатския съд във Вирджиния, също на доста влиятелна позиция – като Law Clerk на съдията. Това е освен това от помощник на съдията. Тя преглежда в детайли всяко дело, написа в обобщение мненията на страните и приготвя съдията, а на самото дело седи до него. Работата в държавна институция като щатски съд не е добре платена, само че Грета гледа на това като на инвестиция. Във всяка юридическа компания одобряват без проблем човек, който е работил като лоуклърк, тъй като познава работата на съдията от вътрешната страна и може да стане първокласен юрист. От края на юли тя е назначена към този момент като юрист в огромна компания, занимаваща се с корпоративно право.

България в сърцето й


„ Имам доста хубави мемоари от България – споделя Грета. – Живеем в прелестна къща в Пирдоп, имаме си тук семейство, другари. Идвала съм 4-5 пъти. Последния път, когато си идвах, беше преди 10 години и от този момент до момента виждам хубави промени в страната. Столицата е прелестна, разходихме се по „ Витошка “, седнахме в едно кафене на улицата, беше прелестно. Наоколо младежи, европейци, хората дискутиат политиката, културата. В Америка няма подобен живот по улиците, липсва ми културният живот в Америка. “ Това лято тя се вълнува, че за първи път брат й свири пред българска аудитория. Кристиян Илиев е създател, фронтмен, соло китара и създател на музиката и текстовете на групата The Racing Pulses, с която се трансформира в една от младите сензации в инди рока. Първият им албум прави мощен пробив в най-престижната ранглиста Билборд.

„ Много обичам да си пристигам у дома, Пирдоп постоянно за мен ще бъде у дома. Родена съм в болница в София, само че съм израснала в Пирдоп. Там е в действителност по-спокойно, пристигнала съм да си умря няколко дни. Балканът е прелестен “, споделя Грета.

В посолството на България във Вашингтон тя обича да оказва помощ като доброволец при разнообразни празненства. Гордее се, че постройката на нашето посолство е огромна и доста красива.

„ Искам да изградя семейство като моето. Всички дружно да сядаме към масата, да пътуваме дружно. С татко ми Петър, майка ми Надежда и брат ми Кристиян сме доста близки между тях и доста се поддържаме. Вярвам, че за който и да се омъжа един ден – българин, американец, ще съблюдавам традициите, които съм възприела от моето семейство “, споделя Грета. Определя се като доста обществен човек, обича да се събира с другари, да чете, да върви на спектакъл, на зумба, аеробика. Често прелетява дистанцията от към 800 благи от Вашингтон до Расийн, Чикаго, тъй като фамилията й липсва.

Да попаднеш в „ Гласът на Америка “


По време на практиките си като студентка по право в университета „ Джордж Уошингтън “ Грета доста добре сортира местата, където да кандидатства, с цел да натрупа опит в огромни институции, който след това да й послужи в практиката като правист. Първата година кандидатства и е призната в огромна държавна организация – Broadcasting Board of Governers, която прави телевизионни стратегии по целия свят. В нея работят 3000 индивида и вършат стратегии на над 400 разнообразни езика за целия свят. На Грета се пада шансът да работи в The Voice of America. „ Беше доста специфичен миг за мен, тъй като татко ми е разказвал по какъв начин като млад е слушал радиостанцията „ Гласът на Америка “ в България “, споделя Грета.

Докато следва в юридическия факултет, има опция да поработи и в Министерството на енергетката, и в Агенцията за запазване на околната среда. „ Ходех на учебно заведение като студентка и работех през лятото, а някой път и през годината. Така имаш опция да практикуваш в разнообразни огромни организации – споделя тя. – Конкуренцията за стажантски места в сходни организации е голяма, тъй като има стотици студенти във Вашингтон и по цялата страна, които се състезават, само че аз съумях “, споделя Грета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР