Тя беше извикана на изслушване заедно с вътрешния министър Калин

...
Тя беше извикана на изслушване заедно с вътрешния министър Калин
Коментари Харесай

След протеста местят мигранти от центъра за бежанци в Овча купел на други места в страната

Тя беше извикана на чуване дружно с вътрешния министър Калин Стоянов по отношение на няколко случая в центъра на София, в които са намесени чужденци.

Тошева призна, че битовият случай, излязъл отвън рамките на центъра в " Овча купел ", се дължи и на пренаселването му, и на обстоятелството, че охранителите от частната компания, определена с социална поръчка, са към 70-годишни. " Да, това беше повода да потърсим опцията за защита от Министерство на вътрешните работи, защото чиновниците всяват почит с униформа и са доста по-подготвени при пораждане на случай, отговори Тошева на депутатката Маргарита Махаева от " Възраждане ".

" Самите охранителни компании изпитват усложнения, изключително във връзка с центъра на " Овча купел " и Харманли. Констатацията за защитата още от 2022 година е подадена в писмо до тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, след това от ДАБ изпратили още три писма. Последвало охранително проучване, отчети и планове за всеки един център на ДАБ и " приветстваме опцията да се охраняват от структурите на Министерство на вътрешните работи с невъоръжена защита ", сподели Тошева. Понякога има провокации и от живущи отвън квартала към хората в центъра, добави Тошева.

Тя заяви, че още тази седмица ще бъдат преместени 30 мигранти към центъра в Баня, където има свободни места. Разселването на млади мъже от центъра в " Овча купел " ще продължи и през идната седмица към други центрове на ДАБ.

В " Овча купел " са настанени 400 лица, главно млади мъже и младежи, претърпели ужасите на бягството, болшинството от Сирия, сподели Тошева. Повечето от тях са травмирани, добави тя. " Случват се битови произшествия, само че не ескалират. Много рядко се стига до кряскане на полицейски патрул ", заключи тя. " Инцидентите в центровете на организацията са под 30 на брой за година. За тази година това е първият случай от битов темперамент в центъра, който излиза отвън него и смущава живеещите ", сподели още директорката на Агенцията за бежанците.

" В нашите центрове са настанени лица за протекция, а не мигранти, а също и лица, до момента в който чакат документи за идентичност и следва да са в центрове от отворен вид ", изясни на депутатите Тошева.

Преди нея вътрешният министър Калин Стоянов разясни, че на снощния митинг на поданици на квартала не е имало напрежение.

Тошева заключи, че главният проблем по уговорките за интернационална протекция е недофинансирането. От бюджет 11,7 млн. лева малко над 7 млн. са единствено за заплати на личния състав. В същото време, поради липса на финанси през януари 2023 година се наложило да бъде скъсен личен състав от 85 чиновници от центровете.

Общо 401 са щатните бройки на ДАБ, а единствено в центъра в Харманли има 36 чиновници, които дават отговор за 1600 настанени. След като грантовото съглашение с фонд " Миграция и и интеграция " е било възобновено и сега се вършат състезания. Тошева успокои, че още при постъпването на лица, очакващи протекция, се прави здравен скрининг. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР