Twitter ще се развие и като платформа за финансови услуги

...
Коментари Харесай

Илон Мъск вгражда платежна система в Twitter


Twitter ще се развие и като платформа за финансови услуги на потребителите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа Twitter, която неотдавна е под контрола на Илон Мъск, евентуално ще се снабди със лична платежна система. Това не е изненада, поради предприемаческия опит на Мъск – както е известно, точно той направи PayPal международен колос в заплащанията.

В момента Twitter работи интензивно върху лична система за заплащане, твърди обява на Файненшъл Таймс. Компанията кандидатства за лицензи от американските организации и също по този начин създава софтуерната платформа, нужна за пускане на вградена платежна система.
още по темата
Всичко това е част от проектите на Илон Мъск за намиране на нови източници на приходи и развиване на бизнеса на Twitter. Отговорник за плана e Естер Крауфорд, един от новите топ мениджъри в екипа на Мъск.

Шефът на компанията желае коренно да промени формата на Twitter и да трансформира обществената мрежа в супер приложение, сходно на китайското WeChat. По-специално, Twitter ще предлага финтех услуги: осъществяване на транзакции сред консуматори, а също спестовни сметки и дебитни карти.

Мъск към този момент има богат опит в тази област: през 1999 година той съосновава една от първите онлайн банки X.com, която по-късно се трансформира в PayPal взаимно с друга компания. Част от новия план е и обновена платформа за предпазване и отбрана на потребителски данни, която също се създава от екипа на Крауфорд.

Първите документи за вписване на Twitter като платежна система са подадени в Министерството на финансите на Съединени американски щати през ноември. Компанията към този момент е подала заявки за още няколко лиценза, които ще са нужни за пускане на нови услуги, а други ще бъдат подадени скоро. На идващ стадий Илон Мъск възнамерява да потърси сходни утвърждения в други страни, с цел да предлага услуги отвън Съединени американски щати.

Още през август предходната година, преди Мъск да поеме обществената мрежа, платформата записва дъщерно сдружение Twitter Payments – Крауфорд към този момент бе назначен за негов началник. Проектът няма да бъде на ниска цена: от края на предходната година новото управление се пробва да притегли спомагателни средства от вложители – те са нужни за заплащане на разработчиците на супер приложението.

Предполага се, че финансовата услуга на Twitter ще включва заплащания във фиатни валути, само че още на стадия на разработка е планувана и поддръжка на криптовалути. До 2028 година услугите с заплащания, съгласно Мъск, ще носят на обществените мрежа 1,3 милиарда $ годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР