Twitter продължава да блокира български акаунти, тъй като ги бърка

...
Twitter продължава да блокира български акаунти, тъй като ги бърка
Коментари Харесай

Twitter продължава да блокира български акаунти


Twitter продължава да блокира български сметки, защото ги бърка с съветски спампрофили или ботове поради потреблението на кирилица, сподели за „ Дарик “ софтуерният публицист Илия Темелков. Случващото се разгневи българската общественост в обществената мрежа, а реакцията на Темелков попадна в международните медии.

„ Хей, Twitter, кирилицата е писмеността на най-малко 12 страни, които не са Русия! Хайде по-сериозно, а? “, написа журналистът в обществената мрежа.

От Twitter няма отговор или публично мнение, което прави обстановката още по-обидна, добави той. Според него повода е неточност в логаритмите, подбудена от нехайство и евентуално неведение или индиферентност. Българската общественост в платформата за микроблогове не е огромна, само че засегнатите са най-вече водачите на мнение, уточни Илия Темелков.

Масово „ скриване “ на туитове в български профили е видяно преди две седмици, сподели Илия Темелков. Индикация за блокиране на акаунта няма, само че останалите консуматори виждат редовно известие, че дадена обява не е налична, изясни той. Това така наречен „ сенчесто “ блокиране е изнервило българската общественост в Twitter. Социалната мрежа за микроблогове няма публично мнение, само че преди няколко месеца разгласява ограниченията, които подхваща против съветски спам профили и ботове.

„ Част от нещата, които техният логаритъм за битка с тези профили гледа, е това дали туитовете са на съветски, като за задачата гледа дали са написани на кирилица “, изясни Темелков.

Няма данни за блокиране на туитове в Беларус и Украйна, където също употребяват кирилица, което може да значи, че другите езици не се разпознават, сподели Илия Темелков: „ Много забавно нещо е, че в самата платформа Twitter, сходно на Фейсбук, който е много по-популярен в България, има един бутон за превод на туитовете. Когато пиша на български, моите туитове доста постоянно ги разпознава като съветски, а в други случаи ги разпознава като украински. Така че може би някъде там се крие разковничето за какво ни регистрира като съветски език в несъвършените системи за автоматизиран превод “.

Според софтуерния публицист най-същественият пропуск на Twitter е, че неналичието на противоположна връзка по случая. „ Българската общественост в Twitter не е толкоз огромна и несъмнено има повече съветски ботове, в сравнение с български консуматори. Вероятно това е повода да няма чак такова значение целта на този проблем да не е толкоз висок, което прави нещата още по-обидни “, добави Илия Темелков.

Неприятната за българската общественост обстановка обаче стана мотив повече хора да схванат, че кирилицата е основана в България. „ Всяко зло за положително! Много хора са сюрпризирани, че кирилицата е в действителност българско създание, а не съветско. Това е още един метод да го научат. Много хубаво е, че има медии, които обърнаха внимание на този проблем и действително дадоха публичност, че кирилицата идва от България “, уточни още той.

Илия Темелков добави, че засегнатите от българската общественост в Twitter сигурно са стотици. Наблюденията демонстрират, че пострадали са най-активните консуматори, които са водачи на мнение, добави журналистът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР