Творци и представители на културни институции в цялата страна излязоха

...
Творци и представители на културни институции в цялата страна излязоха
Коментари Харесай

Дейци на културата протестираха срещу ниските заплати в сектора

Творци и представители на културни институции в цялата страна излязоха през вчерашния ден на митинг против ниските заплати в бранша. Те излязоха с декларация с апел за финансова поддръжка на българската просвета. Подготвят и подписка с 12 претенции. Протестиращите упорстват и за смяна на методиката на финансиране на държавните културни институти.
В София недоволството се организира пред Столична библиотека. Готови сме да затворим всички театри в цялата страна, предизвести ръководителят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев. " Колегите са подготвени да излязат пред театралните здания и да стачкуват, с цел да могат в последна сметка да накарат хората да схванат, че нашата специалност заслужава почитание, любов, грижа и достолепие ", разяснява той.
По думите му на Мутафчиев митингите ще продължат, до момента в който не бъдат задоволени настояванията, свързани с бюджета за 2024 година " Искаме най-малко 260 милиона лв. да влязат в бюджета към тези 350 милиона лв., които са сега, с цел да може в действителност секторът да проработи и да действа обикновено ", сподели артистът. Мутафчиев добави, че не става въпрос за нарастване единствено на заплати, само че и за пари за действия.
Боли ме, че 30 години се опитваме да убеждаваме някакви хора, че тези средства са потребни, с цел да може този бранш да се развива обикновено, съобщи водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.
" Искаме нарастване на издръжката за всички, работещи в читалищата, в районните и националните музеи и библиотеки. Става въпрос за хора, които работят на заплати малко над минималната - към 800-850 лв. ", съобщи по-рано на брифинг основният икономист на КНСБ Любослав Костов. Той уточни, че страната е отстъпила от културата за последните две години и настоя да има 35% растеж на заплатите на чиновниците в музеите, библиотеките и читалищата от следващата година.
" Имаме потребност от просвета не с цел да пълним оборотите на огромни компании, а с цел да имаме нравствен живот ", посочи Костов. За просвета средствата в бюджета са 0,4% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, регистрира той. За идната година Брутният вътрешен продукт ще е 205 милиарда лева и разноски за просвета би трябвало да станат 1% от Брутният вътрешен продукт. Ако министърът на финансите Асен Василев поеме ангажимент за по-голямо финансиране на културата, средствата би трябвало да се вдигнат от 800 млн. лева покрай 2 милиарда лева от 1 януари 2024 година
 От своя страна отрасловият министър Кръстю Кръстев увери, че е на тяхна страна и ги поддържа и даде обещание бюджетът за просвета за 2024 година да е много по-добър от предходния.
В цялата страна Денят на националните будители беше маркиран с концерти, изложения, показване на книги и други мероприятия. Паметници на възрожденци и създатели бяха обсипани с цветя и венци в символ на благодарност.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР