Творби на Салвадор Дали са изложени в историческия музей на

...
Творби на Салвадор Дали са изложени в историческия музей на
Коментари Харесай

Изложба на творби на Салвадор Дали в Перущица


Творби на Салвадор Дали са изложени в историческия музей на Перущица. Всеки познавач на гениалния испанец може да ги види против билет от 12 лв., заяви кметицата на града Мария Витанова-Вълканова.

Още с откриването на експозицията музеsт се изпълни с народ. Хората с любознание и удивление преглеждат платната на великия сюрреалист.

Мария Витанова-Вълканова показа усещането си от визитата на изложбата. „ За мен беше чест и наслаждение, през вчерашния ден, да участвам на откриването на изложбата “Неочакваният Дали ”, в Перущица. Благодаря на Исторически музей-Перущица и на притежателите на истинските произведения на Салвадор Дали-Василий и Александър Кесаури за опцията всички поданици и посетители на града да се допрян до творчеството на един международно прочут създател! Заповядайте до 2 април 2023г. в Исторически музей-Перущица /картинна изложба “Даново учебно заведение ”/, с цел да се насладите на истинските и неповторими произведения! “, разказа прочувствено Витанова.

Салвадор Дали е изтъкнат испански художник, ваятел, режисьор и публицист. Един от най-известните художници на сюрреализма.
Изложбата „ Неочакваният Дали “ е формирана от 60 експоната от сбирка Кесаури на истински произведения на Салвадор Дали като гоблени, статуи, литографии и серии с портфолиа: ситопечат на коприна от поредицата „ Алхимията на философите “ (1975) “, „ Сюрреалистични цветя „, „ Стенен календар 1965 за Manifattura Ceramica Pozzi “, серия медали „ XXIII-та ОЛИМПИАДА/ЛОС АНДЖЕЛИС 1984 “, керамика „ Завладяването на Космоса II “, рисунки върху порцелан от серия „ Седемте изкуства “.

Изложбата откроява главните основни аспекти в творчеството на най-великия художник на нашето време – Салвадор Дали. Целта й е да помогне на публиката да види и разбере по какъв начин Салвадор Дали материализира своите възгледи на характерния си живописен език под формата на изображения, които постоянно одобряват невеществен аспект, само че ясно се усещат от фена. Отвъд това, което вижда окото, постоянно има необятен набор от нещо неописуемо, само че доста по-важно от следеното.

Този пъзел и тайнственост притегля и принуждава да се замислим върху главните въпроси на живота. Творчеството на Дали е по-скоро да „ мислиш “, в сравнение с да „ виждаш “. Картините на Дали илюстрират най-вече неговите теории и хрумвания. За него е значимо да не показва това, което виждаме, а това, което усещаме, мислим, евентуално без да го осъзнаваме.

Творбите, показани на изложбата, са оригинали от Салвадор Дали, приети от него за такива. Автографът му върху тях е общоприето доказателство за авторство и автентичност на творбата и е предпазен от всички съществуващи закони за авторското право. За изложбата се предлага неповторимият и новаторски аудио гид, особено основан за сигурността против COVID19.

Куратори са Василий Кесаури, Александър Кесаури. Изложбата е продуцирана и проведена от Исторически музей Перущица в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и сбирка KESAURI (Франция).

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР