tvn.bgВъпреки наложените ограничителни мерки заради пандемията на коронавируса, за предстоящите

...
tvn.bgВъпреки наложените ограничителни мерки заради пандемията на коронавируса, за предстоящите
Коментари Харесай

Св. Синод: Църквите остават отворени, хората да влизат с маски

tvn.bg

Въпреки наложените ограничаващи ограничения поради пандемията на ковид, за идните Великденски църквите остават отворени. Това се споделя в Обръщение на Св. Синод на БПЦ-БП след среща с представители на държавното управление и спешния щаб.

По време на срещата представителите на държавното управление и спешния щаб изясниха обстановката в света и у нас към днешна дата, бяха разисквани редица въпроси, касаещи богослужебния и молитвен живот в България, както и нуждата от основаване на организация за посрещането на Възкресение Христово.



В  обръшението се споделя, че Св. Синод благославя и поддържа изцяло напъните на държавните институции, ориентирани към опазване на живота и здравето на българския народ, само че Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се правят избраните за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.

Пълния текст:
Св. Синод благославя и поддържа изцяло напъните на държавните институции, ориентирани към опазване на живота и здравето на българския народ.Св. Синод на БПЦ-БП, в сходство с условията на държавните институции, приканва вярващите християни да останат по домовете си.Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се правят избраните за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.Чинът на преподаване на св. Причастие остава неизменен. Свещенослужителите се задължават с изключително внимание да преподават св. Причастие единствено на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават персонално.Болни, които не могат да посетят храма, при предпочитание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните ограничения от свещенослужителите, каквато е откритата процедура в Църквата.Да се употребяват дезинфектанти и да се поддържа персонална хигиена, подовете на храмовете да се почистват от време на време със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и други да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна стерилизация, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се слагат напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.Църковнослужителите да употребяват персонални защитни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).Миряните, посещаващи храма, да употребяват защитни маски, както и да съблюдават регламентираното разстояние.Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се правят с стеснен брой хора, при цялостно съблюдаване на условията.Опело на мъртвец да се прави навън, на гроба на покойника, при наличието единствено на най-близките.Св. Синод приканва клира и богохранимото паство да усилят своя нравствен героизъм в смирение, пост, молитва, бдение, изповед и сливане с Тялото и Кръвта Христови.Св. Синод показва признателност и насочва молебствия към всеподателя Бога за държавното управление, лекарите, медицинските сестри и служащи, за всички останали публични чиновници – служители на реда, военни, чиновници в превоза, магазинерите, всички, които се излагат на риск, с цел да може ежедневния живот да се запази в границите на вероятното.
В края на приема патриарх Неофит изрази своята вяра, че с Божия помощ и с общи старания рецесията ще бъде бързо преодоляна и напълно скоро ще се завърнем към ежедневния си метод на живот в молитва към Бога в храма и с духовна наслада ще посрещнем Възкресение Христово.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР