Твърдят, че испанска кралица Изабел Кастилска се била измила два

...
Твърдят, че испанска кралица Изабел Кастилска се била измила два
Коментари Харесай

Колко пъти се миели Изабел Кастилска и Людовик ХІV?

Твърдят, че испанска кралица Изабел Кастилска се била измила два пъти в живота си. Каква е истината?

Изабел Кастилска живяла в Испания през 15 век (1451-1504). Тази велика кралица през 1489 година се заклела, че няма да измие ръцете си, до момента в който не завладее последната ислямска цитадела в Испания – Гранада. Това станало след цели 3 години, през 1492 година

Падането на Гранада и освобождението на Испания от арабско робство ознаменували края на един развой, Реконкистата (Отвоюването), който траял съвсем 800 години – от 713 до 1492-ра. Така Пиренейският полуостров станал още веднъж християнски. Дори единствено това, че Изабел била отпред на неговия величествен край и съумяла да провежда сполучливото му довеждане докрай, показва нейното великолепие. А самият обет, демонстрира, че „ неизмиването “ на ръцете било изключение, а не предписание. Ако неприятната хигиена била всеобщо публикувана, какъв смисъл имало тогава да се приема церемониален обет?

Силно религиозната Изабел го дала, с цел да покаже, че няма да бъде разсеяна от светските грижи, до момента в който не донесе назад християнската религия в окупираните от арабите земи.

След завладяването на Гранада тя и брачният партньор й Фердинанд се заселват в двореца „ Алхамбра “. В него имало многочислени бани, останали от арабите, които пък усвоили градежа на бани още от времето, когато контактували с римляните – това римско откритие било извънредно потребно и прелестно измежду нажежените пясъци на арабските пустини.

Естествено, многочислените антихристиянски общности в Испания и остатъците от арабските анклави се отнасяли с ненавист и злоба към християнската кралица, която ги победила – и разпространявали всевъзможни неистини и небивалици за нея. Тези фалшификации с ненаситност били подхванати от антихристиянски настроените историци на ХІХ век – по този начин обетът за 3 години „ неизмитите ръце “ в манипулиращата фикция на нечестните лъже-историци се трансформирал в неистина, че Изабел Кастилска се била измила единствено 2 пъти в живота си. Многозначително е, че по време на неотдавнашния тоталитаризъм тази операция драговолно беше подета от атеистичните историци. Но за благополучие през днешния ден към този момент надали има историк, който да повтори тези нечестни операции.

Друг сходен мит, че „ кралят-слънце “ Людовик ХIV се бил измил единствено 3 пъти в живота си.

Това е мъчно е да се повярва, като се има поради, че са непокътнати документи, свидетелстващи, че неговият татко Людовик ХІІІ се къпел всеки ден. В дворците от ХVІІ век имало премного бани. Дори самият крал да изпитвал известна злост към къпането, знае се, че лекарите постоянно му предписвали топли бани и той спазвал рекомендациите им. Редовно го разтривали със спиртни лосиони, което е записано в разходните книги на дворцовите интенданти.

Освен това, по времето на Людовик XIV във Франция произвеждали огромни количество сапун, което значи, че е имало и огромно търсене. Плюс това, кралят постоянно се бръснел и като цяло бил прекомерно грациозен. Той доста се грижел за външния си тип и харесвал това, че дамите били луди по него. Но можело ли да е по този начин, в случай че той бил неугледен и миришел неприятно? Нека днешните дами сами отговорят на този въпрос.

Най-смешният мотив на последователите на тезата за ниската хигиена в двора на краля-слънце е това, че благородниците били ходели по потребност на стъпалата на двореца.

Първо, стъпалата на двореца непрекъснато били осветени, пред тях спирали и тръгвали файтони, влизали и излизали благородници, стоели караулни в парадни униформи с алебарди – изобщо, било една перманентна тълпа. И по какъв начин си представяте, че някой ще стартира да задоволява физиологичните си потребности пред очите на всички, без да се изложи на всеобщи насмешки? Въобще, днешните хора, които си фантазират, че стоят на по-високо равнище от предците си, постоянно изпадат в неуместно състояние.

И по какъв начин да си представим още, че хората от ХVІІ век построили превъзходните и извънредно комплицирани системи от фонтани във Версай, механичната промяна на декорите в театъра, организирали комплицираните рисунки на фойерверки – само че не запомнили за нуждата от създаване на тоалетни пространства? Та даже във всеки селски двор се сещали за това – а кралските архитекти били не запомнили? Логично ли е?

Въобще, логиката е най-хубавия мотив, когато не ни доближават исторически знания и се опитваме да възстановим картината на близкото или по-далечно минало. И най-важното – да не се поддаваме на идеологически лъже-исторически операции.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР