Твърдолинейните републиканци в САЩ оказват натиск върху Маккарти въпреки настояването за импийчмънт

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти е
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти е изправен пред продължителен натиск от страна на крайнодесни членове на неговата собствена Републиканска партия, въпреки обявяването на исканото от много от тях разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън.

Макарти ще се изправи пред разпокъсана фракция в сряда, ден след като каза, че ще нареди на комисиите в Камарата на представителите да започнат официално разследване за импийчмънт на „обвинения за злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция“ около семейство Байдън.

Макарти се примири със седмици на натиск от хардлайнерите на Републиканската партия и съюзниците на бившия президент Доналд Тръмп, като започна разследването.

Но дори след съобщението републиканският представител Мат Гетц отново повдигна възможността за отстраняване на Маккарти съгласно условията на споразумение, което му позволява да стане председател на Камарата на представителите, което дава на всеки член правомощието да призове гласуване за отстраняването му.< /p>

Gaetz каза, че Маккарти може да се сблъска с множество гласувания по предложения за „освобождаване на стола“ поради неспазване на тайно споразумение, което му позволи да си осигури чукчето на Камарата през януари.

„Пътят напред за Камарата на представителите е или да ви доведе до незабавно, пълно съответствие, или да ви отстрани“, каза Гец в реч във вторник, обръщайки се директно към Маккарти.


Бяха нужни 15 кръга на гласуване, за да стане председател на Маккарти, след като републиканците едва поеха контрола над Камарата на представителите в тежки междинни избори в САЩ.

Републиканците бяха представили многобройни искания, преди да се съгласят да го подкрепят, включително промяна на правилата на Камарата, за да се позволи на всеки член да внесе вот на недоверие към говорителя и по-голяма дума в правилата на Камарата и комисиите по бюджетни кредити.

Тази седмица Гец цитира дълъг списък от мерки, които според него Маккарти не е успял да представи, включително балансиран бюджет, срокове, пълното пускане на видеозаписи от атаката на Капитолия от 6 януари 2021 г. и призовка Синът на Байдън Хънтър Байдън.

Представителят Чип Рой, който помогна за воденето на преговори, довели до януарското споразумение на хардлайнерите с Маккарти, потвърди, че говорителят не е придвижил напред по точките, изброени от Гец.

„Не сме направили това. Месечен цикъл. Точка. Не сме направили това, за което се съгласихме, каза Рой пред репортери.

Но тексаският републиканец отхвърли въпросите за бъдещето на Маккарти като говорител, като каза, че фокусът сега е върху постигането на твърди цели за разходите и прокарването на мерки за справяне с границата на САЩ с Мексико.

Докато Конгресът наближава крайния срок 30 септември за избягване на спиране на работата на правителството, хардлайнерите в Камарата на представителите притискат Маккарти да избягва всякакви краткосрочни мерки за временни разходи, които не включват разпоредби за сигурност на границите и други консервативни приоритети.


Друг хардлайнер, конгресменът Клей Хигинс, каза, че фокусът трябва да бъде върху приемането на законопроекти за бюджетни кредити, които намаляват разходите до фискално ниво за 2022 г. от 1,47 трилиона долара, 120 милиарда долара по-малко, отколкото той се съгласи с Байдън през май. Центристките републиканци се противопоставят на толкова резки съкращения.

Попитан конкретно за предложение за отстраняване на Маккарти, Хигинс каза: „Позволете ми да кажа, че моите колеги трябва да имат дълбок, дълбок размисъл, преди да се осмелят да поемат по този път.“

Междувременно някои републиканци се обявиха срещу тазседмичния натиск за импийчмънт, като депутатът Дон Бейкън от Небраска каза в изявление, че партията „не може да използва импийчмънта като политическо оръжие“.

Като едностранно нареди на комисиите на Камарата на представителите да започнат разследване за импийчмънт на Байдън, Маккарти заобиколи 20 републиканци в Камарата на представителите, които се противопоставиха на действието, като избегне гласуване, което вероятно щеше да се провали.

Все пак гласовитите републиканци обвиниха американския президент, демократ, че е печелил, докато е бил вицепрезидент от 2009 до 2017 г. от чуждестранните бизнес начинания на сина си Хънтър Байдън, въпреки че не са представили никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Белият дом незабавно осъди съобщението от вторник, като говорителят Иън Самс го нарече „екстремна политика в най-лошия й вид“.

Демократите също защитиха Байдън, като казаха, че президентът не е направил нищо лошо и обвиниха републиканците, че искат да използват разследването за импийчмънт, за да отвлекат вниманието от правните проблеми на Тръмп.

Бившият президент републиканец, който остава фаворит в президентската надпревара на Републиканската партия през 2024 г., е изправен пред четири отделни обвинения.

„Отпадналото и обречено разследване на републиканците за импийчмънт не е нищо друго освен политически трик, изтръгнат от екстремисти и ръководен от Доналд Тръмп – истината и конституцията да са проклети“, каза Джейми Раскин, най-добрият демократ в комисията по надзор на Камарата на представителите изявление.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР