Твърди, че е преплувал Атлантика през 1998 г.Френски плувец пое

...
Твърди, че е преплувал Атлантика през 1998 г.Френски плувец пое
Коментари Харесай

Французин плува от Токио до Сан Франциско

Твърди, че е преплувал Атлантика през 1998 година


Френски плувец пое предходната седмица от Япония към Съединени американски щати в блян да стане първия човек, преплувал Тихия океан, съобщи Би Би Си.

Бен Леконт (51 г.) ще плува по 8 часа дневно в продължение на над 6 месеца на изток – към западното американско крайбрежие. Ще нощува и ще се храни на борда на платноходката “Откривател ”. Рискованата задача е застрашена освен от акули, само че и от рискови медузи. Проблем може да се окажат и извънредно ниски температури.

Целта на французина е да притегли вниманието към климатичните промени. Съпровождащият го теоретичен екип ще организира свои проучвания по време на пътешествието с дължина към 9000 км. Те ще проучат пластмасови и найлонови боклуци, резултата от изключителното физическо натоварване над сърцето и ще ревизират по какъв начин случаят с АЕЦ “Фукушима ” се е отразил на океана, 5 година след повредата в Япония.

Леконт, който живее в Съединени американски щати, се е подготвил, прекарвайки ежедневно часове в плуване в открити води. Той практикувал и извършения за “визуализация и дисоциация ”, с цел да се увери, че е умствено подготвен.

“Психическата подготовка е надалеч по-важна от физическата ”, счита той – “Трябва постоянно да можеш да мислиш за нещо положително, тъй като когато няма с какво да занимаваш мозъка си, влизаш в серпантина и тъкмо тук стартират проблемите ”. Той разкри още, че е на строга диета без безусловно никаква захар. По време на тежкото тестване ще приема богати на мазнини храни, както и ориз, макарони и разнообразни типове супи.

На 5 юни Леконт пое от Чоши, град край Токио, а крайната му цел е да стигне до Сан Франциско.
Подготовката за тежкия опит е лишила над 6 години, само че Леконт си е сложил за цел начинанието доста по-отдавна.

През 1998 година той става първия прочут плувец, който прекосява самичък Атлантическия океан, покривайки 5980 км за 73 дни. От 16 юли до 25 септември плува на стадии от Хаянис, американския щат Масачузетс, до Киберон, северозападната френска провинция Бретан, с едноседмична отмора на португалските Азорски острови.

Тогава Леконт е съпроводен от 12-метрова яхта с 3-членен екипаж, която излъчва електромагнитно поле в радиус от 7,6 м, с цел да прогонва акулите. Като цел той афишира акция за събиране на средства за проучвания на битката с рака в памет на татко му.

Твърдението му за подложен връх обаче не е прието от “Книгата на Гинес ”. Освен това поради неналичието на общоприета формулировка за “преплуване на Атлантика ”, няма изясненост и какво тъкмо разстояние е преодолял по вода Леконт. И дали по-голямата част от плаването не е минала на борда на яхтата. Според специалисти Леконт е трябвало да плува със междинна скорост от 13 км/ч, с цел да измине дистанцията за оповестения интервал – 3-4 пъти по-бързо от други плувци на дълги дистанции.

 PACIFIC: Longest swim attempt
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР