Твърденията на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, че ВЕЦ

...
Твърденията на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, че ВЕЦ
Коментари Харесай

ВЕЦ Бебреш отхвърля обвиненията на кмета на Ботевград, че източва язовир Бебреш

Твърденията на кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, че Водноелектрическа централа " Бебреш " е виновна за ниското равнище на водите в язовир Бебреш, са " безусловно погрешни и манипулативни ", написа в позиция на компанията " Агроинженеринг-90 ".

Водноелектрическа централа " Бебреш " има позволение от Басейнова дирекция " Дунавски регион " за прилагане на вода за произвеждане на електрическа сила в размер на 18 милиона куб.метра годишно.
По силата на съглашение сред " Агроинженеринг-90 ", " Напоителни системи " и " ВиК Бебреш " от 21 август 2018 година, на Водноелектрическа централа " Бебреш " са дадени права да прави активност при води до 12.5 метра под преливния борд на язовир Бебреш. По време на подписването на съглашението " ВиК Бебреш " е било 100 % общинско дружество и това събитие е чудесно известно на Община Ботевград, написа в известието.
 БГНЕС
Същевременно ВЕЦ-ът изцяло спря индустриалната си активност на 25 септември 2018 година - преди 470 дни. Оттогава до през днешния ден централата е била пускана за профилактика на оборудванията общо два пъти - от 20 до 28 май и от 18 до 24 юни 2019 година, като за задачата е употребила и заплатила водни количества в размер на 749,6 хиляди куб.м. показват притежателите на оборудването.-->

В деня, когато централата завърши своята втора профилактика 24 юни 2019 година, равнището на водите в язовир Бебреш е било 8.9 метра под преливния борд. Днес, 196 дни по-късно, през които Водноелектрическа централа " Бебреш " не е работила и не е употребила нито литър вода, това равнище е 18 метра под преливния борд на язовира, се акцентира в известието.
 БГНЕС
Вчера Специализираната прокуратура се самосезира след изказвания на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за евентуална скорошна водна рецесия в града.

Според изложените в изявленията данни, при сегашните налични водни количества от потребния размер на язовир Бебреш (основен водоизточник на Ботевград) и настоящия приток и отток, вода за питейно-битово доставяне на града ще има за още към 6 седмици. Останалите налични водоизточници не могат да задоволят потребностите на ботевградчани, пишат от прокуратурата.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за евентуалната водна рецесия в града е освен остарялата ВиК мрежа, само че и настоящата от 2014 година частна Водноелектрическа централа " Бебреш ", благосъстоятелност на сдружението " Агрохолд " с шеф някогашния кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета на Ботевград тази централа " работи отвън обсега на своето позволение ", се показва още в известие от прокуратурата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР