Твърденията на беларуския президент Александър Лукашенко, че чуждестранните сили организират

...
Твърденията на беларуския президент Александър Лукашенко, че чуждестранните сили организират
Коментари Харесай

НАТО отвърна на Лукашенко: Не трупаме войски на границата с Беларус

Твърденията на беларуския президент Александър Лукашенко, че " задграничните сили " провеждат скупчване на войски на границата на страната, са неоснователни, обявиха от НАТО.

Вчера, облечен във военна униформа, президентът на Беларус съобщи, че е сложил въоръжените си сили в " нараснала бойна подготвеност ".

" Виждате, че те към този момент влачат насам различен президент, вършат това съществено, доколкото западните страни наливат финансиране и поддръжка. Военната поддръжка е явна - придвижването на войските на НАТО към границите ", акцентира беларуският водач.

Според него опозицията възнамерява да се обърне към западните страни, в тази ситуация към членовете на НАТО, с цел да защитят популацията. Затова президентът заповяда на управлението на министерството на защитата без предизвестие да се реагира на нарушавания на западната граница

НАТО отхвърли обвиняванията и публично съобщи, че не съставлява опасност за Беларус или друга страна.

" Нашата позиция е строго отбранителна ", обявиха от алианса.

" Режимът се пробва непременно да отклони вниманието от вътрешните проблеми на Беларус с изцяло неоснователни изказвания за мислени външни закани ", разяснява и литовският президент Гитанас Науседа.

Говорител на полското президентство пък назова догатката, че Полша възнамерява дестабилизация по границата с Беларус " агитация на режима ", което е " тъжно и изненадващо ".

" Полша няма такова желание ", добави той.

Протестите продължиха и през вчерашния ден по улиците на Минск след оспорваните избори преди две седмици. Демонстрантите упорстват Лукашенко да се отдръпна и да бъдат проведени нови и почтени избори.

Междувременно беларуската опозиционна лидерка и някогашна кандидатка за президент Светлана Тихановска прикани протестиращите да продължат и съобщи в изявление за Франс прес, че президентът Александър Лукашенко няма избор, с изключение на да стартира разговор с опозицията.

Тихановска, която откри леговище в Литва под опасност от арест, увери, че беларуските жители са преодолели страха си и добави, че решението на Лукашенко да ускори ограниченията за сигурност по западната граница е " опит да ни отклони от вътрешните проблеми ".

" Толкова съм горда, че в този момент, след 26 години боязън, беларусите са подготвени да пазят правата си ", съобщи водещата опозиционна лидерка в литовската столица Вилнюс, където потърси леговище след президентските избори на 9 август, които твърди, че е спечелила.

" Призовавам ги да продължат, да не се стопират, тъй като в този момент е в действителност значимо да останем единни в битката за правата си ", акцентира Тихановска. За на следващия ден в Беларус са планувани огромни митинги.

" Те би трябвало да схванат, че ние не сме протестно придвижване. Ние сме народът на Беларус, ние сме болшинство и няма да си тръгнем. Вече не ни е боязън ", добави 37-годишната учителка по британски. Според нея президентът няма избор, с изключение на да стартира разговор с опозицията. Но този разговор би трябвало да стартира допустимо най-скоро, " с цел да не се задълбочи рецесията ", предизвести тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР