Твърденията, че главният прокурор носи единствено отговорност за действия или

...
Твърденията, че главният прокурор носи единствено отговорност за действия или
Коментари Харесай

Гешев не носел сам отговорност за бездействието срещу корупцията

" Твърденията, че " основният прокурор носи само отговорност за дейности или бездействия на прокуратурата, главно по корупционни кавги, които се вихрят по високите етажи на властта “, освен не дават отговор на истината, само че и опонират на законодателството в Република България ". Това се споделя в във връзка изявление на ръководителя на правната комисия Милен Матеев за бТВ.

Според прокуратурата изказвания на Матеев са довели до подвеждане на българските жители.

" Главният прокурор не разполага с пълномощия и не управлява решения и дейности на обособените прокурори във връзка с което и да е било лице. Нещо повече, с измененията в Закона за правосъдната власт от 2016 година, ясно е регламентирано, че прокурорите и следователите не са подчинени на основния прокурор. Наред с това основният прокурор не разполага със законови пълномощия да прави инспекции и/или следствия. Същите според наредбите са от компетентността на съответни наблюдаващи прокурори, определяни на инцидентен принцип ", се споделя в позицията на прокуратурата.

С това право на отговор не е ясно дали самата прокуратура не вкарва в подвеждане българските жители, тъй като не споделя цялата история.

Според член 136 алинея 5 от Закона за правосъдната власт всеки административен началник е зависещ на основния прокурор. Това значи, че Гешев е началник на всички шефовете в прокуратурата. През тях той действително има власт да се разпорежда и с делата на редовите прокурори, тъй като институцията е с пирамидална властова конструкция, като на върха е основният прокурор.

Още в идната алинея от закона се споделя буквално следното: " Главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори и следователи за тъкмо и еднообразно използване на законите и отбрана на законните права и ползи на жителите, юридическите лица и страната ".

Единствените прокурори, които са отчасти функционално самостоятелни от основния прокурор, са европейските делегирани прокурор. За тях в закона категорично е записано, че за тях двете законови постановки не важат. За всички останали прокурори обаче са годни.

Още от първия му ден като основен прокурор Иван Гешев се пробва да втълпи на обществото, че той в действителност няма тотална власт в държавното обвиняване и не следва да дава отговор за неуспехите в битката с корупцията и проведената престъпност. Съвсем друго излиза наяве от решението на Европейския съд в Страсбург по делото " Колеви против България ", само че основният прокурор до момента постоянно е избягвал да го разяснява в детайлности.

В правото на отговор се изяснява още, че не дава отговор на истината изказванието на Милен Матеев, че прокуратурата не е направила „ никакви “ дейности във връзка с така наречен „ фотоси в шкафчето “.

" Софийска градска прокуратура неведнъж е предоставяла информация за неприключило следствие, осъществено във връзка оповестени в медиите фотоси и видеозапис, за които се твърди, че са направени в жилище, употребено от някогашния министър-председателя на Република България Б. Борисов. Това господин Матеев би могъл да откри при обикновена инспекция в интернет, включително и на интернет страницата на прокуратурата ", се споделя в известието.

Особено любопитно бе известието на прокуратурата, че се ревизират номерата на кюлчетата, които се виждат от фотосите на шкафчето на Борисов. Това се случи на 10 ноември 2021 година – близо две години след стартирането на първите фотоси от премиерската спалня в Бояна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР