Твърдения за авария в АЕЦ Козлодуй отправи от парламентарната трибуна

...
Твърдения за авария в АЕЦ Козлодуй отправи от парламентарната трибуна
Коментари Харесай

В НС се чу питане за прикрита авария в АЕЦ Козлодуй, управляващите реагираха като ужилени

Твърдения за повреда в АЕЦ " Козлодуй " насочи от парламентарната естрада Цончо Ганев от " Възраждане ". Управляващите отхвърлиха и упрекнаха партията на Костадин Костадинов във всяване на суматоха.

Според Ганев по време на планов ремонт на един от блоковете е зародил пожар след разлив на масло, само че това е било прикрито.

Вицепремиерът Асен Василев отхвърли да е имало сходен сигнал, или най-малко да му е докладвано за подобен. " Предполагам, че то най-вероятно не се е случвало или отчет не е стигнал до мен, тъй като в случай че има подобен сериозен случай, това би следвало да бъде докладвано ", съобщи Василев. Той посочи, че при изискване, че от Агенцията за нуклеарно контролиране не са алармирали държавното управление, значи, че сходен случай не е имало.

От " ИТН " бяха по-крайни във връзка с изказванието за " сериозна повреда в АЕЦ " Козлодуй ". " Това, което направи господин Цончо Ганев граничи с закононарушение, не може с лека ръка да се приказва за повреда, вие нямате концепция защо говорите, свалете си ръцете от АЕЦ " Козлодуй " и не си правете персоналния ПР с сходни простотии ", сподели Виктория Василева от Има Такъв Народ.

А от Българска социалистическа партия упрекнаха " Възраждане " във всяване на суматоха измежду българския народ.

" Свързах се с АЕЦ " Козлодуй " - имало е задимяване по отношение на омасляване на топлоизолация, не е имало спиране на работата и подобен случай, за какъвто се приказва. Държа да се наложи допустимо най-сериозното наказване за всяване на суматоха измежду обществото, тъй като тези хора употребяват лъжата и страха, с цел да вадят политически дивиденти. Това са хора, които си играят със страха на жителите и не би трябвало да се позволява в българския парламент ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. И изиска ръководителят на Народното събрание " да наложи допустимо най-суровото наказване на депутата от " Възраждане ".

" Истината постоянно става ясно ", пък съобщи водачът на националистите Костадин Костадинов. Друга тематика, по която вицепремиерът Асен Василев отговори на депутатско запитване, бе по какъв начин са разходвани средствата за бежанците. Разходват се евросредства от оперативни стратегии, изясни Василев в отговор на въпрос от Деница Николова от ГЕРБ-СДС. " Вчера вицепремиерът Калина Константинова ни изясни за едни 148 милиона евро небрежно. За тези три месеца разходваме средства - доколко те са от държавния бюджет и доколко са от Европа? ", попита Николова. Калина Константинова се извини от Народно събрание на украинските бежанци За първия месец средствата са от националния бюджет - над 15 милиона, за април са 56 милиона лв. с разпореждане на Министерския съвет за покриване на разноските по настаняване и консолидиране на бежанците. Очаква се сходна сума и за май. Общата сума, утвърдена от Брюксел, е 148 млн. евро. До момента с разпореждане на Министерски съвет са разходвани 60 млн. лв., а остатъкът ще се разходва до края на годината, регистрира Василев. Средствата, нужни за здравната система и просветителните им потребности също ще излизат от сметката на Националния фонд с пари от Европейски Съюз, изясни той. По думите му в детайли написани са и средствата за гранична полиция, за Министерство на вътрешните работи и за Агенцията за българите в чужбина. " За последните два месеца - това е европейско финансиране. Оперативните стратегии имат ясни процедурни правила. Как разходваме тези средства при липса на гласност, която има детайл на инспекция от Европа? Числата ви с вицепремиера Константинова не се припокриват. Мерките не са доста ясни ", отвърна Николова от ГЕРБ-СДС. " Ясно е защо се разходват средствата - хотел по хотел. Действа се предплатено, а в случай че комитетите по наблюдаване на стратегиите не одобрят преструктурирането на оперативните стратегии, средствата ще дойдат от националния бюджет. В момента може да разходваме европари по опростена процедура, утвърдена от Европейски Съюз, добави още вицепремиерът Василев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР