Твърдението на Съединените щати, че журналистът на вестник Уолстрийт джърнъл

...
Твърдението на Съединените щати, че журналистът на вестник Уолстрийт джърнъл
Коментари Харесай

Русия отхвърля обвиненията, че е задържала репортер неправомерно, и няма да промени подхода си към него

Твърдението на Съединените щати, че журналистът на вестник " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович е " арестуван непозволено ", не значи нищо за Русия и то няма да промени метода на Москва по случая. Това сподели в сряда върховен представител на съветските управляващи, оповестиха международните организации. В понеделник Съединени американски щати, че Гершкович е " непозволено арестуван " и Москва нарушава интернационалното право с ареста му.

Федералната работа за сигурност на Русия задържа репортера в края на март по обвинявания в шпионаж, за които той може да получи оптималната присъда от 20 години затвор. Арестът на Гершкович беше наказан от " Уолстрийт джърнъл ", американския президент Джо Байдън , новинарски организации и правозащитни групи.

Следващата седмица съд в Москва ще прегледа тъжба от юристите на репортера против наложената му мярка за неотклонение, съгласно която той ще бъде арестуван в предварителния арест в Лефортовския затвор в Москва минимум до 29 май, заяви Ройтерс.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели, че сега Русия обмисля да даде консулски достъп до Гершкович, който откогато бе арестуван преди две седмици, е имал най-малък контакт с юристите си. Рябков обаче разкритикува опитите на Съединени американски щати " да окажат напън " върху Москва по въпроса.

" Няма да толерираме никакви опити да се оказва напън върху нас, а и няма никакво значение по какъв начин Вашингтон дефинира случая с това лице. Ще подходим съгласно нашите лични вътрешни потребности, правила и закони, които се ползват в сходни случаи, и нищо повече ", сподели Рябков, представен от ТАСС.

Във вторник Байдън беседва по телефона със фамилията на Гершкович и сподели, че Вашингтон прави " всичко по силите си " за освобождението му. Гершкович е първият американски кореспондент, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж от края на Студената война насам, отбелязва Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР