Твърдението на прокуратурата за оказван натиск от страна на бившите

...
Твърдението на прокуратурата за оказван натиск от страна на бившите
Коментари Харесай

Караниколов обори обвинение по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Твърдението на прокуратурата за оказван напън от страна на някогашните министри на финансите и стопанската система Симеон Дянков и Трайчо Трайков и Иво Прокопиев, притежател на капиталовия брокер по подготовката на продажбата на държавния дял в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и в доставчика на ток там, бе оспорено от някогашния изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и настоящ министър на стопанската система Емил Караниколов, оповестява mediapool.bg.

Днес той бе разпитан като първи очевидец по делото против Дянков, Трайков и Прокопишев, които са упрекнати за това, че нанесли вреда от близо 28 млн. лева на страната от борсовата приватизация на 33-процентните дялове на двете сдружения на австрийската ЕВН. Тезата на прокуратурата е, че на ведомството са давани инструкции за избора на капиталовия брокер за издаването на книжата на фирмите и по този начин тяхната стойност била занижена. Според държавното обвиняване Симеон Дянков устно е разпоредил на Караниколов това да е " Булброкърс " и Прокопиев по този начин изкарал над 1.2 млн. лева

Караниколов отхвърли да е получавал такива указания от Дянков, само че уточни, че е имало избран напън за това по какви критерии да бъде определен капиталовият медиатор от страна на консултант в Министерския съвет - Доротея Пандова, която е била представител там на финансовото ведомство.

" Такова негово изявление няма. Имаше въпреки всичко въздействие във връзка с комисията, за което и аз се намесих, от представител, който, несъмнено, е назначен от него. Доротея Пандева, която се бъркаше в установяване на критериите, даваше оферти и държеше те да се случат ", сподели отвън правосъдната зала икономическият министър Емил Караниколов.

По думите му тя е давала оферти за критериите, по които да бъде избиран медиатор за продажбата на държавните акции от трите електроразпределителни предприятия ЕВН, ЧЕЗ и " Енерго-Про ". Караниколов се бил срещнал с нея поради това, само че до съответно решение не се стигнало.

Реално Агенцията за приватизация разгласи обособени състезания за избор на капиталови медиатори за листването на борсата и при трите енергийни компании. Претенциите на прокуратурата обаче са единствено са договорката с акциите на ЕВН, в която пълномощник до назначението му за министър на стопанската система и енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ беше Трайчо Трайков.

Според Караниколов казусът с тази договорка е това, че е било определено тя да се направи на фондовата борса, където Агенцията за приватизационен надзор се лишава от пълномощия.

При това състояние обаче същите проблеми би трябвало да съпътстват и останалите две покупко-продажби за миноритарните дялове в ЧЕЗ и " Енерго-Про ", които сега са благосъстоятелност на редица осигурителни и пенсионни фондове. ЕВН обаче изкупи назад всички продадени през борсата акции и смъкна сдружението от там.

От миноритарния си дял в ЕВН страната завоюва над 90 млн. лева

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата упреква и шефовете в медиатора по борсовата продажба на акциите на ЕВН – " Булброкърс ". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев, чиито дейности съгласно прокуратурата довели до занижаването на борсовата цена на сдружението.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР