Твърдението, че в Бургас има двойно увеличение на случаите на

...
Твърдението, че в Бургас има двойно увеличение на случаите на
Коментари Харесай

Factcheck: Не е вярно, че случаите на СПИН в Бургас са се удвоили заради украинските бежанци


Твърдението, че в Бургас има двойно нарастване на случаите на СПИН поради засиления бежански поток от Украйна не е правилно, сочи инспекция на Factcheck Bulgaria. 

Първоизточник на изказванията за “удвояване на случаите на СПИН ” в града поради бежанците от Украйна е обява на уеб страницата zona35.eu. Съобщението от няколко реда се базира на хипотетични “данни ” на “болницата в Бургас ”, без да се конкретизира кое е лечебното заведение. Информацията е споделена в няколко Facebook групи с имена като: „ Подкрепа за Путин против Съединени американски щати “, „ С Русия вечно “, „ НОСЯ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ “ и други. Всички те имат общо 243 033 почитатели. 

„ Данни демонстрират, че това се е случило в последното тримесечие, тъкмо след началото на войната в Украйна и напора на украинки към България! “, написа в обявата. 

Factcheck.bg се свърза с университетската болница в Бургас, откъдето оповестиха, че не е налице повишен брой диагностицирани и лекувани пациенти, които са носители на ХИВ/СПИН, както и че „ никой от болничното заведение не е предоставял такива данни “ на уеб страницата zona35.eu. „ Не единствено, че няма двойно нарастване на случаите на СПИН, а нямаме нито един пациент – украински жител, който да е търсил помощ или лекуване във връзка на тази диагноза “, споделиха от пресцентъра на лечебното заведение.



От РЗИ-Бургас потвърдиха за Factcheck.bg, че от началото на 2022 година „ няма обявени и регистрирани случаи на СПИН, изследвани в УМБАЛ Бургас “. 

Четете целия материал. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР