Твърде вероятно е те да , целяща да повлияе на

...
Твърде вероятно е те да , целяща да повлияе на
Коментари Харесай

Washington Post: Пригожин е мъртъв, но фермите му за тролове са...

Твърде евентуално е те да, целяща да повлияе на мненията за войната в Украйна и изборите в Съединени американски щати през 2024 година, сочи ново проучване в областта на киберсигурността,.

Няколко обособени онлайн акции в секрети или финансови връзки с някогашния боен началник са били дейни през цялата 2023 година и са претърпели едвам доловими промени, твърди звеното Mandiant Intelligence на Гугъл.

 
Дейността е траяла, даже когато пропагандните структури, по-открито свързани с Пригожин, наподобява са били премахнати от съветското държавно управление след гибелта му през август.

Констатациите идват в миг, когато високопоставени чиновници на американското разузнаване предизвестиха, че Русия и други съперници на Съединени американски щати, измежду които Китай и Иран, евентуално ще употребяват нови технологии, в това число изкуствен интелект, с цел да насочат дезинформация към президентските избори през 2024 година за да посеят подозрения в легитимността на резултатите.

 
От разузнаването допълниха, че към момента не са отчели по-сериозни опити за задгранична интервенция, ориентирани към изборите през 2024 година, само че чакат, че няколко страни биха могли да го създадат.

 

Нито една от акциите не е набрала известност онлайн, разяснява Джон Халткуист, основен анализатор в Mandiant, което отразява пречките пред Русия и други страни да доближат мащаба на дезинформация от Кремъл, следен през 2016 година Но продължаващата интензивност на тези групи сочи, че Русия поддържа потенциал, който може да усили с наближаването на конкуренцията за Белия дом.

 

Според Вашингтон, в световните дезинформационни интервенции на Русия. Той беше глобен поради финансирането на Агенцията за интернет проучвания – плантация за тролове, част от това, което Съединени американски щати назовават съветска дезинформационна акция за интервенция в президентските избори през 2016 година, отбелязва WSJ.

 

По-късно Евгений Пригожин се трансформира в основна фигура, подпомагаща войната на Русия в Украйна, където неговите наемни сили изиграха значима роля в сраженията. След несполучливия опит за прелом против Кремъл, той почина в самолетна злополука, която съгласно мнозина е била съзнателно ликвидиране, поръчано от самия президент Владимир Путин.

 
В отчет на разузнаването на Съединени американски щати за интервенциите за задгранично въздействие по време на междинните избори през 2022 година, оповестен предишния декември, се показва, че " организация, обвързвана с Пригожин, е работила за обновяване на обвиняванията в полово посягане " против президента Байдън. Тези старания са включвали изявление от организация, обвързвана с Пригожин и неидентифициран американски жител.

Крайният извод от отчета е, че Кремъл и неговите пълномощници са пробвали да отслабят Демократическата партия и да подкопаят доверието на гласоподавателите.

 

" В продължение на години руснаците се пробват посредством своите осведомителни интервенции да дискредитират легитимността на нашите процеси и в последна сметка на нашата демократична система ", съобщи Аврил Хейнс, шеф на националното разузнаване на Съединени американски щати, по време на показанията пред Конгреса този месец. " Това е една от главните им цели ".

Според откриватели на дезинформацията, съветските тактики са се развили от 2016 година насам, откакто страната провежда обилно финансирана, многостранна акция за онлайн интервенция за дискредитиране на претендента на демократите Хилъри Клинтън.

 

И до момента в който в миналото напъните са били съсредоточени върху привличане на огромна публика към вайръл наличие в обществените медии, в този момент главният фокус е основаването на уеб сайтове, които се показват за законни източници на вести.

 

Напредъкът в региона на генеративния изкуствен интелект улеснява доста основаването на подправени публикации в сравнение с беше преди няколко години.

 

Някои по-нови способи включват и недобронамерени платени консуматори, които разгласяват подвеждащи видеоклипове в приложението Cameo (с изказвания като това, че украинският президент Зеленски е наркоман).

 
Но обичайните, които се пробват да основават неавтентични сметки в разнообразни платформи.

 

Публикация от 16 януари 2024 година в уеб страница, който Гугъл разпознава като обвързван с тролската група, демонстрира карта на Съединени американски щати, в която съвсем всички щати са в алено, което значи победа на републиканците през ноември. В друга обява от октомври, обвързвана с акцията, написа: Докато съществува НАТО, в никакъв случай няма да има мир по света.

 

Cyber Front Z, канал в Telegram, насочва вниманието в поддръжка на съветските военни дейности и антиукраински послания, отбелязва Гугъл. Между въоръженото въстание на Пригожин през юни и гибелта му през август предходната година, Cyber Front Z е разпространявал групата " Вагнер " и ролята ѝ за сигурността в няколко африкански страни, като е траял да разпространява проруско наличие, обвързвано с войната, добавя Гугъл.

 

Друга организация за въздействие е самостоятелна и основана в Того, за която се оповестява, че има финансови връзки с Пригожин. Дейността ѝ е ориентирана към африканската публика в района на Сахел, изключително в Буркина Фасо, и показва нараснала интензивност след гибелта на Пригожин.

Гугъл съобщи, че не е в положение да дефинира кой е управлявал обвързваните с Пригожин активи след гибелта му. През февруари WSJ заяви, че съветското разузнване популяризира подправена информация за биологични проби на Съединени американски щати в Африка посредством " Африканска самодейност " – онлайн новинарска работа, основана предходната година, чийто личен състав е обвързван с " Вагнер груп ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР