Твърде силна мярка е доживотна присъда за смърт при пътнотранспортно

...
Твърде силна мярка е доживотна присъда за смърт при пътнотранспортно
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев скептичен за много тежките наказания за шофьорите убийци

Твърде мощна мярка е доживотна присъда за гибел при пътнотранспортно произшествие. Тази позиция изрази пред Българска национална телевизия представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Той напомни, че този вид закононарушения са осъществени по несъобразителност, по тази причина и тази глоба в прекомерно строга.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че основният прокурор Иван Гешев предлага наказване от 15 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за причиняване съзнателно на гибел на едно или повече лица, когато то е осъществено при ръководство на транспортно средства с централизация на алкохол в кръвта над 2 на 1000/промила.

Предложението за смяна в Наказателния кодекс е в частта му за закононарушения по превоза. Наказанието, за което упорства обвинител номер едно, касае и водачите, използвали наркотични субстанции и надвишили позволената скорост на придвижване с над 50 км/ч.

Главният прокурор упорства в тези случаи в интерес на страната да се лишават транспортните средства, без значение чия благосъстоятелност са те. Предложенията на Гешев плануват още лишаване на транспортното средство и във всички случаи на шофиране след приложимост алкохол над 1 на 1000 промила или след използването на наркотични субстанции.

При образуването на съответните досъдебни производства би трябвало да се подхващат дейности по изземването на МПС-тата и сезирането на съда с оглед налагането на запор и бъдещото поръчителство.

Иван Гешев към този момент е основал работна група, която следва да проучва правосъдната процедура с оглед сезиране на Върховен касационен съд за приемане на решения.

С този пакет от ограничения прокуратурата цели да реализира по-високо и дейно следствие на транспортните закононарушения, сурови санкции на всеки един водач, хванат да кара след приложимост на алкохол или опиати, както и лишаване на МСП-та в интерес на страната. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР