Твърде много котки и недостатъчно ракообразни - сегашният набор от

...
Твърде много котки и недостатъчно ракообразни - сегашният набор от
Коментари Харесай

Емоджита: Котките доминират, ракообразните се чувстват пренебрегнати!

Твърде доста котки и незадоволително ракообразни - сегашният набор от емоджита не показва тъкмо степента на биоразнообразието, следено в природата, което е в ущърб на напъните за запазване на околната среда, оповестяват ДПА и Агенция Франс Прес, базирайки се на проучването на трима италиански учени.

Тримата експерти насочат апел за по-голямо биоразнообразие в емоджитата, откакто са открили, че " дървото на живота " не е тъкмо показано от пиктограмите.

Fungi and flatworms? Scientists call for greater emoji biodiversity
— Guardian news (@guardiannews)
Италианските биолози консервационисти Стефано Мамола, Матиа Фаласки и Джентиле Франческо Фичетола са категоризирали емоджитата, свързани с природата и животните, които са налични в онлайн каталога Емоджипедия. След това те са сравнили биоразнообразието им с това в действителния свят.

Като цяло те са разпознали емоджита, представляващи 112 организма - 92 животни, 16 растения, една гъба и един микроорганизъм. 
" Наличните все още емоджита обгръщат необятен набор от скотски типове, до момента в който растенията, гъбите и микроорганизмите са незадоволително показани ", пишат биолозите в проучването си, оповестено в американското списание айСайънс (iScience). 

" Подобна мощна таксономична пристрастност е в сходство с актуалното публично схващане за биоразнообразието, което има наклонност да дава приоритет на животните пред другите таксони. "

Изследователите са открили, че във връзка с животните гръбначните (бозайници, птици, влечуги, земноводни и костни риби) са доста по-добре показани спрямо действителното им благосъстояние, до момента в който членестоногите са незадоволително показани.

Проучването им демонстрира, че гръбначните  съставляват 76 % от животинските емоджита.

Членестоногите - инсекти, паякообразни и ракообразни, са съразмерно едва показани, макар че съществуват 1,3 милиона типа членестоноги спрямо едвам 85 000 известни типа гръбначни животни. 

Изследователите също по този начин означават, че няма емоджита, които да показват плоските червеи или нематодите, макар че съществуват повече от 20 000 типа Plathelminthes и също толкоз типове нематоди.

Fancy a tardigrade emoji? Biologists call for this and more to be added
— VTB |『V』
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР