Твърде много хора в България се страхуват от екстрадицията на

...
Твърде много хора в България се страхуват от екстрадицията на
Коментари Харесай

А ако този път Сърбия върне Цветан Василев?

Твърде доста хора в България се опасяват от екстрадицията на Цветан Василев - основния обвинен в делото по аферата " КТБ ". Но ето, че в този момент възможностите Сърбия да го върне наподобяват по-големи. Коментар на журналиста Емилия Милчева за.
Вече шест години някогашният мажоритарен притежател на КТБ живее в Сърбия. Той избяга там единствено 10 дни преди да бъде пусната интернационална заповед за арестуването му. Още от 2014 насам България упорства за изгонването на Василев. Висшият съд на Сърбия към този момент два пъти е одобрявал настояването за екстрадиция, само че Апелативният съд връщаше делото. Ето, че в края на септември Висшият съд в Белград за трети път позволи екстрадицията на банкера - с аргумента, че всички законови предпоставки са изпълнени. И през днешния ден възможностите Белград да го върне наложително наподобяват по-големи.
е основният обвинен в мегаделото за аферата " КТБ " - рухването на четвъртата по величина банка в България. Обвинен е от прокуратурата в 146 закононарушения като началник на незаконна група, виновна за присвояването на 2.559 милиарда лв. (1.308 милиарда евро) от КТБ и други 205.9 млн. лв. (близо 105.3 млн. евро) от основната ѝ каса. Ако Василев бъде върнат в България, той ще се изправи непосредствено пред съда, защото делото към този момент е почнало.

 Цветан Василев ще апелира екстрадицията си Цветан Василев ще апелира екстрадицията си
Цветан Василев към момента не е получил решението на Висшия съд в Белград за екстрадицията, заяви пред Българска национална телевизия юристът му Константин Симеоно...
Сегашното решение на Сръбския върховен съд може да се апелира пред Апелативния съд в Белград в тридневен период след предаването му в писмен тип. Адвокатите на Василев към този момент оповестиха, че ще го създадат. Ако апелативните магистрати потвърдят решението на Висшия съд, последната дума за екстрадицията ще има Сръбското министерство на правораздаването - в сходство с наредбата на член 31 от Закона за интернационалната правна помощ по наказателни каузи.
Досега не се е налагало изговаряне на сръбския министър на правораздаването, защото Апелативният съд връщаше делото с едни и същи пояснения за нарушавания на наказателния развой. Но в случай че този път удостовери решението на Върховния съд, не е ясно кой министър на правораздаването ще се произнася - сегашният или различен. Защото в Белград следва образуване на ново държавно управление - крайният период за гласуването му изтича на 3 ноември. Може и да е актуалната министърка на правораздаването в кабинета в оставка Нела Кубурович. Тя е представител на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, спечелила изборите през юни с впечатляващо болшинство. Предвид властническото ръководство на Вучич обаче няма подозрение, че който и да е министърът, решението ще диктува президентът.

През 2014 година, когато рухна КТБ, Белград стартира договарянията за участие в Европейския съюз. Тогава президент на Сърбия беше Томислав Николич (май 2012 - май 2017). Сръбски медии разкриха, че българският банкер дарил на фондацията на брачната половинка му Драгица Николич 1.2 милиона динара (около 9638 евро по сегашен курс). Николич удостовери за дарението, уточнявайки, че е направено преди настояването за екстрадиция през 2014 година. Според изказване на банкера обаче дарението не е персонално, а на управлението на приватизираната от него фабрика за стъкло в Парачин и е от 2015, когато наводнения нанесоха огромни вреди на Сърбия. Факт е обаче, че и двете претенции за екстрадиция, отклонени от Апелативния съд, са в мандата на някогашния сръбски ултранационалист.
Сегашното решение за екстрадиция идва откакто Сръбският върховен съд разпореди инспекция на настояването на София - и то на третия ден след писмото, изпратено от българския основен прокурор Иван Гешев до генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. През февруари той ги осведоми за компликациите при екстрадицията на Василев, а копия получиха и ръководителите на Европарламента и на Европейска комисия предвид на " бъдещата оценка по отношение на готовността на Сърбия като претендент за участие в Европейски Съюз и правилото на върховенството на закона в правосъдните производства ". През 2016 и предшественикът на Гешев - Сотир Цацаров, се обърна с писмо към европейските институции за същото, само че тогава последици нямаше.
 Приближен до Цветан Василев юрист е с гаранция от 150 000 лв. Приближен до Цветан Василев юрист е с гаранция от 150 000 лв.
150 000 лв. гаранция - това е окончателното решение на Апелативния профилиран углавен съд по делото против един от доближените...
Вече и сръбската съпротива на няколко пъти прикани за това да бъде върнат в България, припомняйки по какъв начин е приватизирал стъкларската фабрика в Парачин - към този момент във банкрут. Отправени бяха и обществени обвинявания към ръководещите, че му обезпечават политически подкрепи. Българският банкер стана все по-видим за сръбските политици и институции в подтекста на сигнали от Брюксел, че няма да бъде толерирано дългото закъснение на екстрадицията му.

Ако Белград го върне, основният прокурор Иван Гешев ще си припише заслугите - в негов мандат е, след негово гледище, освен това в миг, в който трети месец протестиращи желаят оставката му дружно с тази на премиера Борисов. Гешев даже беше декларирал, че Русия пазела Василев, изтълкувано от юриста на банкера Христо Ботев, че " Гешев желае да се покаже пред американците ".
Твърде доста хора в България се опасяват от екстрадицията на Цветан Василев. Ако Белград я позволи, по-добре банкерът да приказва в задатък.
Със съкращения. Целия разбор четете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР