Твърде малко и твърде късно. Така оценяват дори и най-добронамерените

...
Твърде малко и твърде късно. Така оценяват дори и най-добронамерените
Коментари Харесай

Как Шолц не успява да обясни позицията си по Украйна

" Твърде малко и прекомерно късно ". Така правят оценка даже и най-добронамерените сътрудници политиката на държавното управление на немския канцлер Олаф Шолц по Украйна от началото на съветската инвазия.

Вече два месеца Шолц е под прицел, че е прекомерно насилствен в поддръжката си към Украйна и не съумява да изясни добре аргументите за очевидно непоследователната си линия. Това докара и до напрежение сред Берлин и Киев. В последните дни обаче немският канцлер стартира да намира верния звук.

В серия от тв изявленията, печатни изявления и обществени речи той стартира да минава в нахлуване, да изяснява позицията си пред разтревожените от войната германци и да се пази против нападките в несигурност.
Реклама Канцлер в атака
" Винаги съм взимал бързо решения, " съобщи Шолц в изявление за ZDF TV преди дни. " Но моят курс е явен - би трябвало да действаме по невъзмутим, балансиран метод. Няма смисъл от импулсивност. "

" Той най-сетне стартира да намира метод да предава посланията си ", споделя пред FT Рихард Химлер, началник на компанията за политически съвещания Policy Matters. " Комуникационният му жанр в тази рецесия беше в действителност неприятен. Но пред ZDF той беше явен, не говореше със заобикалки и в действителност стартира да стига до хората, " счита Химлер.

Това се случва след сложни седмици за Шолц, през които той беше подложен на мощни рецензии и даже насмешки поради съпротивата си против изпращане на тежко въоръжаване на Украйна. Миналата седмица водачът на опозиционния Християндемократичен съюз (ХСС) Фридрих Мерц упрекна канцлера в " несигурност, отсрочване и плашливост ".

Първоначално позицията на Шолц беше, че изпращането на тежко оръжие за Украйна би направило Германия част от спора и би могло да провокира нуклеарна война. Преди дни обаче канцлерът направи внезапен завой и утвърди изпращането на 50 зенитни самоходни установки Gepard, а също и гаубици от вида PzH 2000 към нападнатата от Русия страна.
Реклама
Запитан в изявлението за ZDF за преобръщането, Шолц отговори, че е трябвало да " претегли всички [потенциални] последици от дейностите си " и аргументира предпазливостта си с публичното мнение. " Много хора в тази страна са в действителност разтревожени, че войната ще ескалира, ще се популяризира отвън Украйна и тези терзания са изцяло законни, " сподели канцлерът. Според изследване на ARD DeutschlandTrend от края на април 45% от германците са срещу изпращането на тежко въоръжение на Украйна, а 40% избират въздържаност във военната поддръжка за Киев, " с цел да не бъде Русия предизвикана ".

Но един път поел по този курс, Шолц към този момент показва решителност и дни по-късно в послание към нацията във връзка 77-ата годишнина от края на Втората международна война той съобщи, че Германия ще продължи да въоръжава Украйна и има историческа отговорност да оказва помощ на държавното управление в Киев да се пази против съветската експанзия. " За първи път в нашата следвоенна история ние изпращаме оръжия - в това число тежки оръжия - в зона на спор. И ще продължим да го вършим ", сподели канцлерът.

Шолц беше подложен на критика и поради отхвърли си да посети Киев в жест на взаимност с Украйна. Но неговата позиция е, че не може да пътува до украинската столица, откакто Киев даде да се разбере, че немският президент Франк-Валтер Щайнмайер не е добре пристигнал поради околните си връзки с Русия. Позицията на Шолц докара до остра реакция от украинския дипломат в Берлин Андрий Мелник, който назова канцлера " сърдитко Петко " и добави, че " държанието на примадона не е изключително държавническо ". Но и по тази линия има разведряване - преди дни Щайнмайер и украинският президент Володимир Зеленский най-сетне са провели диалог, в който са изгладили казуса. И както Шолц, по този начин и Щайнмайер имат покана да посетят Киев.
Правилно, само че късно
Мнението, че Шолц работи прекомерно нерешително, се споделя както от немските съдружници, по този начин и от политици от разнообразни цветове в Берлин. " Ние вършим вярното нещо, само че постоянно го вършим малко късно, " отбелязва Кристоф Хойгсен, външнополитически консултант на някогашния канцлер Ангела Меркел. По тематики като газопровода " Северен поток " 2, изключването на съветските банки от системата SWIFT и петролното ембарго против, Русия " ние постоянно изрично отхвърляме всичко, а след това го вършим ", установи Хойгсен.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Войната в Украйна 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Данъци и обезпечаване 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
Но в този момент чувството е, че канцлерът най-сетне е осъзнал значимостта на комуникирането в украинската рецесия. " Шолц подценяваше какъв брой значимо е да покаже водачество - освен в кабинета, само че и в публичното пространство. Той в действителност би трябвало да поведе хората. И мисля, че към този момент го схваща ", споделя Рихард Химлер.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР