Твърде късно е България да присъедини към т.нар. триъгълни сделки

...
Твърде късно е България да присъедини към т.нар. триъгълни сделки
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Твърде късно е България да се присъедини към „триъгълните сделки“ за превъоръжаване

„ Твърде късно е България да причисли към така наречен триъгълни покупко-продажби за превъоръжаване. Подобни „ триъгълни покупко-продажби “ са били сключвани през март, април, май предходната година “. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов след Анализа на положението и подготовката на въоръжените сили през 2022 година, показан от началника на защитата.

„ Изпратил съм писма до делегацията ни в Брюксел и до сътрудниците ми министри на отбраната; в България провеждахме срещи с посланици, срещи с министри и заместник-министри. Навсякъде отговорът е еднакъв: „ при опция - да, само че такава все още няма “, разясни министър Стоянов във връзка свършеното от Министерството на защитата по отношение на така наречен триъгълни покупко-продажби. По думите на министър Стоянов, те са закъснели - трябваше да бъдат осъществени от постоянно държавно управление и Народното събрание да вземе такова решение. „ На 9 декември Народното събрание взе решение, което не ни даде съображение да работим по „ триъгълните покупко-продажби “, уточни той. „ При тях също не се реализира действителна рационализация, а се реализира съгласуемост. Даваме едно въоръжение, което е руско произвеждане, и получаваме западно въоръжение, почти на същите години – бойни машини на пехотата, танкове и така нататък, които са изведени от употреба от нашите съдружници “, изясни министърът на защитата.

„ Силите и средствата, с които разполагат Военновъздушните сили, все още са задоволителни, с цел да изпълняваме дилемите по защита на въздушното пространство “, сподели „ Авиаторите на МиГ-29 имат ясна задача за защита на въздушното пространство и те я извършват съзнателно и отговорно и в границите на нашите благоприятни условия “, акцентира той.

Министърът заяви, че не престават диалозите за удължение на употребата на самолети МиГ-29. „ Постигнахме резултат с Полша, въпреки и дребен, обрисува се да имаме и втори резултат със съюзна страна, посредством и на началника на защитата “, уточни министър Стоянов.

В Министерството на защитата до момента е получена една оферта за заместваща платформа. „ Тази оферта не е допустима. Финансовият запас за нея е толкоз огромен, че няма да ни разреши да изпълним предпочитания план за бойни машини на пехотата “, уточни министър Стоянов и добави, че не престават диалозите по тематиката.

В Министерството на защитата не е получавано писмо като цитираното от Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външна политика и сигурност, за даване на муниции на Украйна. „ Министерството на защитата разполага със складови наличия, според нормативните документи. Ако ние си позволим да сдадем количества, това значи да ги нарушим. Ние би трябвало да имаме ресурси, които да поддържаме, и това вършим. Изпълнили сме решението на Народното събрание в първите шест точки; точка 7 гласи, че би трябвало да опресним нашите складови ресурси с муниции. В тази връзка сме в контакт с Министерството на стопанската система и с обществените предприятия, приготвяме контракти, въз основата на които тези ресурси ще бъдат предоставени на обществените предприятия за освежаване, в границите на 12 месеца “, съобщи още министър Стоянов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР