Твърде късно е България да присъедини към т.нар. триъгълни сделки

...
Твърде късно е България да присъедини към т.нар. триъгълни сделки
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Твърде късно е България да присъедини към “триъгълните сделки“ за превъоръжаване

Твърде късно е България да причисли към така наречен триъгълни покупко-продажби за превъоръжаване. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов след Анализа на положението и подготовката на въоръжените сили през 2022 година. По думите му сходни „ триъгълни покупко-продажби “ са били сключвани през март, април, май предходната година.

„ Триъгълните покупко-продажби ” са закъснели – трябвало е да бъдат осъществени от постоянно държавно управление и Народното събрание да вземе такова решение, изясни служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

Относно апела на висшия представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел страните членки незабавно да доставят на Украйна муниции от личните си ресурси, Димитър Стоянов изясни, че такова писмо не е постъпвало в Министерството на защитата.

Стоянов посочи, чеМинистерството разполага със складови наличия, според нормативните документи. По думите му, в случай че си позволим да сдадем количества, това значи да ги нарушим.

Според Стоянов спорът в Украйна върви към ескалация, а не към спокойно позволение, поради вчерашното известие на Москва, че преустановяват присъединяване си в Договора за понижаване на стратегическите нуклеарни оръжия. Въпреки това отМинистерството не регистрират опция за потребление на нуклеарно оръжие от страна Русия.

Министърът разяснява и защитата на въздушното ни пространство, като съобщи, че силите и средствата, с които разполагат Военновъздушните сили, все още са задоволителни. Стоянов заяви, че не престават диалозите за удължение на употребата на самолети МиГ-29.

Димитър Стоянов добави, че в Министерството на защитата до момента е получена една оферта за заместваща платформа, която обаче е неприемлива, защото финансовият запас за нея е толкоз огромен, че няма да разреши да изпълним предпочитания план за бойни машини на пехотата. Министърът посочи, че диалозите по тематиката не престават.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР