Тв водещият Андрей Арнаудов е инициатор и лице на кампанията

...
Тв водещият Андрей Арнаудов е инициатор и лице на кампанията
Коментари Харесай

Андрей Арнаудов: Как да направим демографията интересна тема и защо има криза в раждаемостта

Тв водещият Андрей Арнаудов е основател и лице на акцията " Направи го за България " в поддръжка на раждаемостта. Финалът на първото й издание ще е тази събота, 22 октомври, когато към 1000 бебета, заченати през миналата година, ще бъдат кръстени в 10 града. За всяко новородено, записано в акцията, Движението за национална идея на Андрей Арнаудов разгласи, че ще подари най-малко 1 лев за двойки с репродуктивни проблеми.

- Удовлетворени ли сте от резултатите на първото издание на акцията " Направи го за България "? Колко души се включиха?

- Да, повече от задоволени сме. Включиха се 1237 двойки, всички с деца, заченати през 2016 година. Но по-важното е ние, хората с въздействие в медиите, да създадем тематиката за демографията и раждаемостта забавна. Иначе тя е единствено статистика. Политиците си приказват, че има демографска рецесия, която към този момент е даже демографска злополука, само че това са единствено числа. Тази тематика става забавна с говорене, с положителни образци.

- Какви хора се включиха в акцията?

- Радва ни, че това са основно хора с висше обучение, интелигентни, работещи. Такива, които отсрочват раждането на дете просто тъй като имат други цели.

- Какви са съгласно Вас главните прични за ниската раждаемост у нас?

- Две са. Първата важи освен за нас, а и за богатите народи. Човекът от западната просвета с изключение на правенето на деца има и други цели. У нас тази причина се комбинира с финансовите проблеми. Можем да прибавим и емиграцията през последните 27 години. Проведохме анкета измежду нашите участници, чиито резултати следва да обобщим и да предоставим на институциите. Интересно е, че те насочат оферти не толкоз към страната, а към градската среда, към бизнеса и работодателите.

- Какви да вземем за пример?

- Да има повече места за отдих, тротоари за придвижване с колички, за детските градини. В доста заведения няма детски кътове, а единствено в заведения над 3 звезди същестува условие да оферират детски столчета за хранене. Има и рекомендации за по-гъвкаво работно време на родителите с дребни деца и за схващане във връзка с заетостта.

- Ще има ли и други издания на акцията?

- Да, ще я превърнем в традиция. Скоро стартира акция за заченати бебета през 2017 година Такива акции се вършат освен у нас. Различното е, че нашата се осланя на православната традиция, с помощта на която са се запазили доста фамилни полезности. Благодарни сме, че патриах Неофит персонални поддържа самодейността. А кръщенетата на децата от акцията ще бъдат освободени от такса.

- Определили ли сте защо ще отидат събраните от акцията средства?

- Обявихме, че ще дарим на фондация " Искам бебе " по най-малко 1 лев за всяка записала се двойка. Всъщност ще умножим сумата няколко пъти и ще я дарим на фондацията.

- Няколко родители са Ви избрали персонално за кръстник на децата си? Вълнувате ли се?

- Бил съм кръстник на деца на мои близки хора. Сега, в деня на св. Иван Рилски, ще стана кръстник на 15 бебета, чиито родители са ме показали персонално. Ще се опитам да се отнеса с нужното почитание и искреност. Много им благодаря за доверието! Повечето родители са избрали лични кръстници. Останалите са показали някои от известните персони, подкрепили акцията. Приемаме го като огромна чест. Аз съм кръстен в това време, когато хората рядко са кръщавали децата си откакто се родят. Моите родители са ме кръстили като напълно дребен. Слава богу, връзката сред църквата и хората не е скъсана за тези 45 години. Днес традициите стават съвременни.

Благодаря на всички донори и сътрудници, които ни поддържаха. Децата ще получат сребърни кръстчета със св. иван Рилски, както и детски артикули от " Тео бебе ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР