Турция заяви пред Международния съд, че израелската окупация на палестински

...
Турция заяви пред Международния съд, че израелската окупация на палестински
Коментари Харесай

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Турция съобщи пред Международния съд, че израелската окупация на палестински територии е главната причина за спора в района , оповестява " Ройтерс ".

В последния ден от обществените чувания по дело, разглеждащо правните последствия от израелската окупация на палестинските територии, турският заместник-външен министър Ахмет Йълдъз загатна офанзивите на " Хамас " от 7 октомври в Израел, при които починаха 1200 души, както и военния отговор на Израел, който от този момент насам е предизвикал гибелта на над 29 000 палестинци.

" Развиващата се обстановка след 7 октомври още един път потвърждава, че без да се обърне внимание на първопричината за израелско-палестинския спор, не може да има мир в района ", акцентира той на шестия ден от чуванията.

" Истинската спънка пред мира е явна. Задълбочаващата се окупация от Израел на палестинските територии, в това число Източен Йерусалим, и неуспехът да се приложи визията за две страни ", добави Йълдъз.
 Египет внесе в Международния съд меморандум против Израел
Египет внесе в Международния съд меморандум против Израел

Кайро осъжда израелските практики против палестинците

Върховният съд на Организация на обединените нации, прочут още като Световния съд, изслушва позициите на над 50 страни след искане от Общото заседание на Организация на обединените нации през 2022 година да излезе с необвързващо мнение по отношение на правните последствия от израелската окупация.

Изслушванията са част от палестинския напън интернационалните правни институции да проучат държанието на Израел в окупираните територии.

Израел, който не взе участие в чуванията, предизвестява, че присъединяване на съда може да навреди на постигането на съглашение посредством договаряния.

Миналата седмица от съдиите да разгласят израелската окупация на тяхната територия за противозаконна и показаха, че тяхното мнение може да помогне за постигането на решение за две страни.

Очаква до шест месеца съдиите да излязат със мнение по настояването.
 Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид
Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Осъжда интервенцията в Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР