Турция започна обсъждането на поръчка на с европейски държави, след

...
Турция започна обсъждането на поръчка на с европейски държави, след
Коментари Харесай

С резервен план за изтребители Турция натиска САЩ за F-16

Турция стартира разискването на поръчка на с европейски страни , откакто разбра, че настояването ѝ за F-16 от Съединените щати може и да не бъде задоволено. Това съобщи източник от турското министерство на защитата, представен от " Ройтерс ".

Миналата седмица министърът на защитата Яшар Гюлер уточни, че Турция води договаряния с Англия и Испания за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon макар възраженията на Германия.

Гюлер беседва по въпроса с английския си сътрудник Грант Шапс в Анкара през днешния ден, разкри източникът и добави, че Турция желае да купи последния, най-модерен модел Eurofighter.

През октомври 2021 година Турция, която е член на НАТО, изиска да, както и 79 комплекта за рационализация на наличните си бойни самолети.
 Ердоган съзря измама в изтребителите F-16 за Турция и участието на Швеция в НАТО
Ердоган съзря измама в изтребителите F-16 за Турция и участието на Швеция в НАТО

Турският президент с рецензия към Джо Байдън

Въпреки че кабинетът на американския президент Джо Байдън поддържа продажбата на стойност 20 милиарда $, в Конгреса на Съединени американски щати има възражения поради забавянето на разширението на НАТО от страна на Турция и обстановката с човешките права в страната.

По-рано през днешния ден стана ясно, че, че утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие няма да бъде приключено до срещата на външните министри на страните от НАТО идната седмица, което в допълнение усложнява нещата.

" Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Първият ни избор са F-16. Но като се има поради опцията да не получим позитивен отговор в този нескончаем развой, изтребителите  Eurofighter Typhoon са най-подходящата опция на F- 16 ", изясни източникът.

" Длъжностните лица от Англия настояват, че биха могли да оказват помощ Германия да бъде уверена да отхвърли възраженията си ", добави той.
 Турция договаря с Англия и Испания за изтребители Eurofighter
Турция договаря с Англия и Испания за изтребители Eurofighter

Въпреки възраженията на Германия

Самолетите Eurofighter Typhoon се създават от консорциум от Германия, Англия, Италия и Испания, представляван от Airbus (AIR.PA), BAE Systems (BAES.L) и Leonardo (LDOF.MI).

Според анализатора Тайфун Озберк ходът за придобиване на Eurofighters може да цели да се окаже напън върху администрацията на Байдън да убеди Конгреса за продажбата на F-16 допустимо най-скоро.

Eurofighter Typhoon са " в действителност последният късмет да задържим Турция в западната отбранителна промишленост ", счита пък Серхат Гувенч, професор по интернационалните връзки в университета Кадир Хас.

" Придобиването на Eurofighter може да сътвори някои оперативни проблеми , защото турските Военновъздушни сили работят в сходство с американската система. Но въпреки всичко Eurofighter е взаимно произвеждане на страни членки на НАТО, затова не би трябвало да има проблем с оперативната съгласуемост ", заключи той.
 Байдън дава F-16 на Турция
Байдън дава F-16 на Турция

Някои от НАТО считат, че Турция, употребява участието на Швеция, с цел да окаже напън върху САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР