Турция води разговори с Русия и Украйна за износ на

...
Турция води разговори с Русия и Украйна за износ на
Коментари Харесай

Турция разговаря с Украйна и Русия за глобалната продоволствена криза

Турция води диалози с Русия и Украйна за експорт на земеделска продукция и бързо разрешаване на световната продоволствена рецесия, съобщи турският президентски представител, Ибрахим Калън, представен от " Дейли сабах ".

Калън сподели пред публицисти, че президентът Реджеп Ердоган е разговарял по телефона с сътрудниците си от Русия и Украйна за износа на украинска продукция по море.

" Водим диалози от известно време посредством нашето министерство на външните работи и други институции с украинската страна, съветската страна и Организация на обединените нации по този въпрос ", уточни Калън.

Той акцентира, че превозването към международните пазари на зърно, слънчогледово олио и торове от Украйна и Русия е от голяма значимост, тъй като в противоположен случай целият свят ще се изправи пред огромна продоволствена рецесия.

Ердоган е споделил на двамата водачи, че Турция е подготвена да спомага, уточни Калън, като добави, че Украйна и Русия са дали отговор позитивно и са декларирали, че желаят да проведат този развой посредством Анкара.

Калън уточни още, че съветският президент Владимир Путин е декларирал, че ще даде нужните инструкции на външния си министър Сергей Лавров, който ще посети Турция на 8 юни, и че в съветската делегация ще има представители, които да се занимаят с въпроса.

" Ние казахме, че договарянията ще бъдат извършени тук, а хазаин ще бъде нашият външен министър Мевлют Чавушоглу. Следователно детайлностите по въпроса ще се изяснят по време на визитата идната седмица. Ние, Турция, сме подготвени да стартираме това колкото се може по-скоро ", сподели Калън.

Отбелязвайки, че има въпроси, които би трябвало да бъдат механически контрактувани и позволени, представителят сподели, че всички те ще бъдат решени на срещите, които ще се състоят в Турция през идващите една-две седмици, след което " Турция ще е поела доста значима задача в предотвратяването на международна продоволствена рецесия ".

В отговор на въпрос дали ще има посещаване от страна на Украйна, Калън сподели, че въпреки да няма планувана аудиенция все още, " вратите ни са постоянно отворени за нашите украински другари ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР