Турция трябва да се раздели с надеждите си за присъединяване

...
Турция трябва да се раздели с надеждите си за присъединяване
Коментари Харесай

Брюксел: Турция да забрави за членство в ЕС

Турция би трябвало да се раздели с очакванията си за присъединение към Евросъюза. Или най-малко до момента в който не промени политиката си, изключително по отношение на част от 28-те, с които постоянно има пререкания и прехвърчане на искри. Това стана ясно от изказване на един от представителите на Европейската комисия след следващия случай на разразил се скандал сред Анкара и Берлин.

Действията на турските управляващи вършат " невероятно " присъединение на Турция към Европейски Съюз, оповестиха от Европейска комисия. Изявлението идва часове, откакто немският канцлер Ангела Меркел прикани за преустановяване на договарянията с Анкара за присъединение, съобщи бТВ, базирайки се на Reuters. Цитирайки изявление на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от предходната седмица, направено преди коментар на Меркел, представителят на Европейска комисия уточни на постоянен брифинг, че Турция се отдалечава с великански крачки от Европа и това прави невероятно присъединението на страната към Европейски Съюз.

Реално обаче това не значи, че договарянията за еврочленство стопират. Говорителят акцентира, че всяко решение за това дали публично да се приключи блокираният от дълго време развой за присъединение на Турция, може да бъде взето от 28-те страни-членки, а не от Европейската комисия.

Остри реакции на думите на Меркел имаше и в Анкара. Министърът по европейските въпроси на Турция и основен договарящ за участието в Европейски Съюз Йомер Челик упрекна както немският канцлер, по този начин и главният й съперник на идните в Германия избори Мартин Шулц в популизъм. Според него двамата употребяват Турция и мигрантската рецесия, с цел да приемането на политически дивиденти. Челик даже насочи рецензии към тях и вътрешните политики, които дават обещание на гласоподавателите си.

"Много деликатно проследихме предизборния двубой. Двамата водачи пробваха да насочат заповеди на Европейски Съюз. Но по този начин прибавят нови тухли от популизъм в градежа на Берлинската стена. Очевидно е, че нямат различен проблем, с изключение на да трансфорат тематиката за Турция и мигрантите в приоритет за вътрешната си политика. Меркел и Шулц вървят към изборите без изчерпателен спор за стопанската система, образованието, младежта, дигитализацията и сигурността ", съобщи Челик, съобщи БГНЕС.

"Да настояваш за преустановяване на преговорния развой с Турция в границите на вътрешната си политика, това е рецесия на Европейски Съюз. Категорично не одобряваме тези послания към Турция, лишени от всякакво почитание. Турция е европейска страна с европейска народна власт и като такава с вдигната глава ще продължи пътя си. Ако те бяха откровени в рецензиите си, щяха да дадат позитивен отговор на настояването ни за отварянето на глави 23 и 24 от договарянията ", акцентира Челик. Той счита, че Берлин употребява Европейски Съюз като инструмент за налагане на немската политика, вместо да се стреми към работещите му механизми. Според него Мартин Шулц употребява реториката на Марин Ле Пен и по този начин нанася вреди на обществената народна власт, а това немската политика не е трябвало да позволява. "Това не е проблем на Турция. Но кутията на Пандора е към този момент отворена и политическата просвета в Германия ще получи исторически уроци ", уточни Челик.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР