Турция стартира временна схема за подпомагане на изплащането на възнагражденията

...
Турция стартира временна схема за подпомагане на изплащането на възнагражденията
Коментари Харесай

Турция забрани съкращения от работа на хора в районите на земетресенията

Турция започва краткотрайна скица за подкрепяне на изплащането на възнагражденията за труд и забрани съкращенията на чиновници в 10 окръга на страната, с цел да защищити служащите и предприятията от финансовите последствия от мощните трусове, които засегнаха южната част на страната, съобщи Ройтерс.

Мерките са част от напъните на турското държавно управление да сведе до най-малко икономическото влияние на най-тежкото земетресение в Турция в актуалната история, при което починаха десетки хиляди души.

Работодателите, чиито работни пространства са били " мощно или умерено развалени ", ще се възползват от помощ за отчасти покриване на заплатите на служащите, чието работно време е било кратко, излиза наяве от обява в турския държавен вестник, предава Българска телеграфна агенция.

Забрана за съкращенията на чиновници беше въведена в 10 наранени от земетресението окръзи, където е в действие изключително състояние.

Турският парламент наложи изключителното състояние за три месеца на 7 февруари по искане на президента Реджеп Тайип Ердоган. Самият той пък и преди ден се закани със строги санкции и изправяне пред закона на отговорните за некачествено издигнатите здания.

Правителството предложи поддръжка за заплатите на работещите и наложи възбрана за съкращения и през 2020 година в опит да смекчи икономическия удар от COVID-19.

Бизнес групи и икономисти обявиха, че земетресението може да коства на Анкара до 100 милиарда $ за възобновяване на жилища и инфраструктура и да понижи с един до два процентни пункта икономическия напредък тази година.

Разрушителните земетресения в Южна Турция на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер са умъртвили минимум 42 310 души в Турция и хиляди други в прилежаща Сирия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР