Турция ще започне до края на февруари строежа на 14

...
Турция ще започне до края на февруари строежа на 14
Коментари Харесай

Турция започва строеж на 14 хил. жилища за пострадалите от земетресенията

Турция ще стартира до края на февруари градежа на 14 хиляди жилища за потърпевшите от земетресенията, заяви министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум пред Анадолската организация.

По думите на министъра в идващите дни следва да бъде проведен търг за градежа на жилищата и да стартира строителният развой, съобщи Българска телеграфна агенция.

Курум уточни, че все още са оценени 80 % от вредите в регионите, наранени от трусовете на 6 февруари в Южна Турция. До няколко дни процесът, с който са ангажирани 7300 души личен състав, ще бъде изцяло приключен.

Разрушения или провали са докладвани за общо 164 хиляди здания и 518 хиляди жилища. По-голямата част от развалените сгради са издигнати преди 1999 година, сподели министърът.

Новите жилища, които ще бъдат построени в зоната на земетресенията, ще бъдат предмет на ограничавания във връзка с броя на етажите, заяви още той. Те няма да надвишават 3-4 етажа. Апартаментите ще се състоят от три спални и хол със светла повърхност от 85 квадратни метра. В селата къщите също ще бъдат четиристайни, като тяхната светла повърхност ще е от 93 кв.м, показва държавната телевизия ТРТ Хабер, базирайки се на същото изявление на министъра. Магазините към този момент няма да се намират на приземния етаж, а ще бъдат строени до новопостроените здания.

Освен това селищата ще се построяват на минимум 500-600 метра от земетръсните разломи, заяви Курум.

Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) работи по ново законодателство по отношение на разломите, уточни още той.

" С поддръжката на нашия народ ще изпълним градска промяна в окръзите Истанбул, Анкара и Измир и няма да оставим безпомощни своите жители ", сподели Курум. " Градската промяна е въпрос на национална сигурност и оцеляване ", добави министърът.

Разрушителни земетресения на 6 февруари от 7,7 и 7,6 степен и епицентър в окръг Кахраманмараш предизвикаха десетки хиляди човешки жертви и големи опустошения, както в Турция, по този начин и в прилежаща Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР