Турция ще остави границата си отворена за мигранти, опитващи се

...
Турция ще остави границата си отворена за мигранти, опитващи се
Коментари Харесай

Ердоган: Турция няма да затвори границата за мигранти, докато ЕС не изпълни обещаното

Турция ще остави границата си отворена за мигранти, опитващи се да доближат Европа, до момента в който Европейският съюз не извърши упованията на Анкара от договорката за мигрантите, подписана през 2016 година, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Повече за договорката четете тук.

В тирада пред депутати от неговата партия в Народното събрание Ердоган съобщи, че Турция ще показа предложенията си на съюза преди срещата на върха на Европейски Съюз на 26 март.

Вчера той сподели, че ще бъде хазаин на среща на върха в Истанбул на 17 март с водачите на Франция, Германия и вероятно Англия за разискване на тематиката за мигрантите, откакто Турция стартира да им разрешава да минават към Европа.

Ердоган, който приказва пред кореспонденти в самолета на връщане от посещаване в Брюксел, сподели, че Турция не обмисля да затвори още веднъж вратите към Европа към този момент и че Гърция би трябвало да отвори своите.

По-рано президентът се срещна с ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел, само че напусна срещите в Брюксел без общо изказване и взаимна конференция, както беше планувано.

" Събитията на гръцко-турската граница ясно приказват за политически стимулиран напън върху външната граница на Европейски Съюз ", съобщи Фон дер Лайен преди диалозите с турския водач. " Намирането на решение на тази обстановка ще изисква понижаване на натиска върху границата ", добави тя.

Фон дер Лайен означи, че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение.

Турция подслонява към 3.6 милиона бежанци от Сирия и ограничи миграцията към Европа по силата на съглашение с блока от 2016 година в подмяна на милиарди евро. Анкара обаче упреква Европейски Съюз, че поддръжката му е незадоволителна.

В изявление за държавната осведомителна организация " Анадолу " външният министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че съглашението сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да бъде обновено, взимайки поради събитията в Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР