Турция ще ограничи износа на широка гама продукти за Израел,

...
Турция ще ограничи износа на широка гама продукти за Израел,
Коментари Харесай

Турция ограничава износа на стоки за Израел

Турция ще ограничи износа на необятна гама артикули за Израел, измежду които стомана и реактивно гориво, до момента в който не бъде оповестено преустановяване на огъня в Газа. Това заяви организация Ройтерс, базирайки се на турското министерство на търговията.

Турция осъди Израел за офанзивата в Газа, която започва след нападението на палестинската въоръжена групировка Хамас на 7 октомври. Анкара прикани за неотложно преустановяване на огъня, поддържа стъпки за съдене на Израел за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа. Въпреки реториката Анкара продължи да поддържа търговски връзки с Израел.

Турското министерство на търговията акцентира, че новите ограничавания влизат в действие от вторник, 9 април. Мерките ще се ползват за износа на артикули от 54 разнообразни категории, в това число желязо, мрамор, стомана, цимент, алуминий, тухли, торове, строително съоръжение и артикули, авиационно гориво и други, разясняват от ведомството.

Това решение ще остане в действие, до момента в който Израел, според отговорностите си, произлизащи от интернационалното право, незабавно разгласи преустановяване на огъня в Газа и разреши безпрепятствения поток от задоволително филантропична помощ в Ивицата Газа, се показва в изказване на министерството.

Това е първата забележителна мярка, подхваната от Анкара против Израел от началото на спора в Близкия изток.

Според данните, оповестени от Асамблеята на турските експортьори (TIM), до момента в който търговията с Израел е намаляла от 7 октомври насам, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през 2024 година до момента. През март той е бил на стойност 423,2 милиона $.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР