Турция ще доставя втечнен природен газ за България (LNG). Сделката

...
Турция ще доставя втечнен природен газ за България (LNG). Сделката
Коментари Харесай

Турция ще доставя LNG за България през следващите 13 години

Турция ще доставя полутечен природен газ за България (LNG). Сделката за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа на Турция бе подписана през днешния ден сред Булгаргаз и турската държавна енергийна компания Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ). На церемонията в Гранитната зала на Министерския съвет участваха служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският му сътрудник Фатих Дьонмез, министър на енергетиката и естествените запаси.

Съгласно постигнатите договорености България ще разчита на 1 млрд.куб.м годишно от турските терминали за полутечен природен газ през идващите 13 години.

В изказване пред Daily Sabah министър Христов призна, че България не изпитва компликации в пазаруването на LNG, а по-скоро с местоположението на терминала, където той се доставя. Казвайки, че LNG терминалът Revithoussa се употребява в Гърция, Христов добави: „ Терминалът на остров Ревитуса е доста претрупан. Нашето съглашение за плаващото устройство за предпазване и газификация на LNG (FSRU) в Дедеагач е от 2024 година Все още се нуждаем от милиард кубични метра спомагателен потенциал, който ще бъде доставен през Турция “, означи Христов.

Турция доставя газ на България и Европа посредством Турски поток. С годишен потенциал от 31,5 милиарда куб. м тръбата бе пусната в употреба при започване на 2020 година

Тръбопроводът се състои от две офшорни линии с дължина 930 км и две обособени сухопътни линии с дължина 142 и 70 километра.

Първата линия с потенциал от 15,75 милиарда куб. м е предопределена за доставки на вътрешни клиенти на Турция, а втората придвижва съветски газ към Европа през България.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР