Турция ще бъде домакин на среща в Истанбул на 14-15

...
Турция ще бъде домакин на среща в Истанбул на 14-15
Коментари Харесай

Турция ще е домакин на среща на газови доставчици и потребители

Турция ще бъде хазаин на среща в Истанбул на 14-15 февруари, на която ще съберат страни-доставчици на газ и европейски консуматори на синьото гориво, заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез (на снимката), представен от Ройтерс.

„ Ще съберем дружно страните снабдители от Близкия изток, Средиземноморието, Каспийския район и Централна Азия с потребителите от Европа “, съобщи Дьонмез.

Турция, която има малко нефт и газ, е мощно подвластна от вноса от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечен природен газ (LNG) от Катар, Съединените щати, Нигерия и Алжир, припомня Ройтерс.

След като разгласи десетгодишно газово съглашение с Оман, министърът акцентира, че задачата е Турция да се трансформира център на търговия с газ, където се дефинира неговата референтна цена.

През предишния октомври съветският президент Владимир Путин предложи да се сътвори газов хъб в Турция, като това предложение беше реалност след детонации, които повредиха съветските газопроводи „ Северен поток “ 1 и 2 под Балтийско море.

Някои западни столици обаче са загрижени, че турски хъб, включващ съветски газ, може да разреши на Москва да замаскира износа си на синьо гориво, който е глобен от Запада поради съветското навлизане в Украйна.

Турция има инфраструктура и опит в търговията с газ и управляващите подхващат стъпки, с цел да се трансформира страната в център, където да се дефинират районните референтни цени, означи още Фатих Дьонмез.

„ Нашата цел е да обединим страните снабдители и консуматори и да се превърнем в център за търговия с газ, където се дефинира референтната цена на синьото гориво “, уточни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР