Турция се оказа в изключително тежка икономическа ситуация. От една

...
Турция се оказа в изключително тежка икономическа ситуация. От една
Коментари Харесай

Разтърсена Турция: Ще издържи ли Анкара удара на САЩ?

Турция се оказа в извънредно тежка икономическа обстановка. От една страна естествените бедствия, от друга – икономическият напън на Съединени американски щати. Анкара е застрашена със наказания, в случай че не спре да изнася артикули за Русия. Можете ли да се справите с напрежението?

Над 14 000 души станаха жертви на две трусове в Турция, над 63 000 бяха ранени. Сред тях има и съветски жители. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание материална помощ на всички потърпевши. Той означи, че постройките ще бъдат реставрирани до една година.

Според сирийското министерство на опазването на здравето към 1,2 хиляди сирийци са починали вследствие на земетресението, други 2 хиляди души са били ранени. Разчистването на отломките продължава.

Това е едно от най-големите бедствия за последните 10 години, свързани с естествени бедствия. Но това не е всичко, което удари Турция. Анкара е под голям напън от Съединени американски щати. Министерството на финансите на Съединени американски щати заплаши да наложи наказания на турците, в случай че не спрат да търгуват с Русия.

Водещият на „ Първи съветски “ Никита Комаров разиска тази тематика с политолога, специалист от „ Валдайския клуб “ Фархад Ибрагимов в предаването „ Цариград. Основното “.

Земетресение, Западът и избори в Турция

Никита Комаров: Фархад, в случай че разгледаме нещастието, която се случи в Сирия, в Турция, в Ливан от политическа позиция. Знаем, че след няколко месеца в Турция ще има избори. Ще се отразят ли следствията от това земетресение на възможностите на Ердоган? Знаем, че съперниците му са употребявали безусловно всеки факт в предишното. И в този момент евентуално се пробват да извлекат нещо от тази злополука.

Фархад Ибрагимов. Може би антагонистите на Ердоган ще се опитат да създадат нещо, с цел да отслабят позициите на турския президент, в случай че турските управляващи не подхващат никакви стъпки за стабилизиране на обстановката в страната допустимо най-скоро. Вие и аз знаем чудесно, че икономическата обстановка в Турция оставя доста да се желае по редица въпроси...

- Но се възвръща, желая да отбележа. Ако преди няколко месеца те имаха инфлация от 82% на годишна база, в този момент тя е 55%. Наскоро бе оповестена тази статистика.

- Защото Ердоган изготвя съответна " пътна карта ", работи, с цел да подсигурява, че обстановката е повече или по-малко постоянна. Но Турция има и по този начин наречените " съдружници " в лицето на Съединени американски щати. Те, вместо да оказват помощ, в противен случай, поставят клечки в колелата.

Американците вършат всичко, с цел да създадат обстановката в Турция от икономическа позиция напрегната. Те се стремят да отслабят позициите на Ердоган.

Съединените щати не харесват метода, по който Ердоган и неговото обграждане се държат в посока НАТО, тяхната самостоятелна външна политика. Турците се пробват да създадат всичко, с цел да я създадат самостоятелна. Но Турция е член на НАТО. Те няма да могат незабавно да се измъкнат от това иго.

Американците непосредствено заплашват Ердоган. И по този начин, някогашният консултант по националната сигурност на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп Джон Болтън даже не крие това. Той споделя, че американците би трябвало да положат всички старания, с цел да подсигуряват, че прозападен претендент ще завоюва в деня на изборите в Турция на 14 май. Сега те разкриха проектите си.

Западът основава проблеми, Русия ги взема решение

- Случилата се покруса засегна и Сирия, която към този момент имаше тежки проблеми с стопанската система. Опустошението, което западната коалиция аргументи по това време, повлия на обстоятелството, че вътрешният стопански съставен елемент отслабна още повече.

Турция също понесе самобитен удар. И в този момент всичко ще зависи от това какъв брой бързо управляващите ще реагират на тези процеси и ще смекчат следствията. Да се надяваме, че Ердоган ще успее някак да излезе от тази обстановка.

Страната ни поддържа Турция, там бяха изпратени екипи на съветското МЧС (Министерство на изключителните обстановки, бел.р.), с цел да оказват помощ на турските си сътрудници. Иранците също показаха предпочитание да оказват помощ...

- Министерството на изключителните обстановки също отлетя за Сирия, нашите спасители интензивно ще оказват помощ на сирийския народ, на сирийските управляващи за превъзмогване на следствията от бедствието.

- Да, тъй като ние, Никита, оказваме помощ! Създаваме, сътворяваме, поддържаме. Ние не унищожаваме. И не вършим проблеми. Напротив, решаваме всички проблеми. Какво не може да се каже за Запада.

Какво би трябвало да направи Западът в този момент? Ще се възползва от всеки проблем. Каква е грозотата на тази история? Факт е, че макар неприятностите, които сполетяха Турция, а там от време на време се случват трусове по географски аргументи, те се пробват да се възползват от тази обстановка и да ударят също, с цел да решат личните си политически проблеми. И това е целият Вашингтон.

Следователно в близко бъдеще ще следим опити за подкопаване на Турция от вътрешната страна. За да се покаже на турското население, че Ердоган не дава отговор на ползите на турската държавност, би трябвало да се направи всичко, с цел да може различна партия да завоюва идните избори. Която би била подготвена да реализира всевъзможни контакти със Запада и да провали опита на Турция да води независима външна политика.

Санкции за Ердоган

Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести Турция, че в случай че покупко-продажбите с Русия, с наши компании продължат, може да им бъдат наложени наказания. Досега американците не са присъединили този лост. Имаме рекорден стокообмен с Турция. Миналата година търговията е повишена с един и половина до два пъти. Освен това има деен преход към национални валути, множеството от комерсиалните транзакции се правят в рубли. И освен в енергиен проект. Селското стопанство също стартира да извършва такива контракти. Защо преди не са обръщали внимание на този фактор и не са употребявали този лост, а в този момент са почнали? Свързано ли е с изборите?

- Включително. Съвсем вярно отбелязахте растежа на търговията. Но би трябвало да кажа, че американците и преди са оказвали напън върху турската страна. Както си спомняме, през лятото и есента картите Мир действаха умерено на територията на Турция.

Но тогава Министерството на финансите на Съединени американски щати употребява всички вероятни лостове, с цел да накара националната ни платежна система в Турция да има проблеми. Следователно всъщност…

- Но те го взеха решение, доколкото си припомням?

- Проблемите бяха позволени. Но този напън към този момент е извършен. Имаше " първи лястовици ". На Анкара беше обещано ясно да разбере, че не би трябвало да флиртува с Русия. Защото ще има съществени проблеми.

Турция се пробва да образува нов международен ред дружно с нас и с китайците, с нашите ирански другари и сътрудници. Сега се образува нова избрана икономическа единица, нов съюз. Турция се пробва да се причисли към този съюз, знаейки доста добре, че хегемонията на Запада рухва. И с цел да не реализира тези си цели, американците, несъмнено, би трябвало да окажат напън.

В допълнение към изнудването и някои лостове за напън, те не могат да създадат нищо повече. Заплашват с война, военна инвазия, наказания и така нататък Всичко това е в духа на американците.

Удобен миг е навечерието на президентските избори. Да се окаже още по-голям напън върху Ердоган. Например, тъй като се държи доста палаво и би трябвало да се оправят с него. Те имат хора, които избират, те могат да основат опция. Могат да поведат тълпата след себе си и да ти устроят подобен условно турски майдан...

Нещо сходно към този момент беше практикувано в Турция през 2013 година Когато излязоха на площада в Истанбул и се пробваха да смъкват Ердоган. Не се получи.

Тогава през 2016г. Джо Байдън следеше за всичко това, като беше вицепрезидент на Съединени американски щати, в администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама. Той персонално следи този въпрос. А съгласно някои американски източници даже е желал Ердоган да бъде премахнат физически.

В Турция схващат кой седи в Белия дом и ръководи целия този марлезонски балет.

Те не се интересуват от това Анкара да се вкопчи в Москва, да ни протяга ръка и да образува новия ни различен евразийски съюз, където Турция да има своето място. Което в действителност виждаме в Близкия изток по сирийския въпрос, когато Турция, Иран и Русия сътвориха собствен политически триъгълник.

Говорите за макрорегион. Бих го разширил: Евразийския съюз, Иран, Турция и редица други страни. Може би Египет ще се включи, като се има поради по какъв начин се развиват връзките сред Русия и Египет в последно време.

Русия е опора на Ердоган

Фархад, последният въпрос, на който желая да обърна внимание. Ще тласне ли цялата тази обстановка Ердоган към Русия? Защото въпреки всичко би трябвало да разчита на някого. Китай е надалеч и с неразбираема външна политика. Ясно е, че има малко геополитически запаси, геоикономически... И Русия в действителност е единственият вид да се опре и опълчи на Съединени американски щати.

- Никита, в случай че американците продължат да оказват напън върху Ердоган и всичко стигне до там, че този напън единствено да се разшири, тогава, несъмнено, позицията на Ердоган във връзка с Русия единствено ще се ускори.

Бих желал да подчертая това в ефира на вашата телевизия: обществото в Турция като цяло е проруско.

Да, към 75% поддържат Русия в сегашния спор, в случай че не се неистина.

Всичко приказва за това. Както електоратът на Ердоган, по този начин и обществото като цяло имат искане за подсилване на руско-турските връзки.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР